Beszélő minirobot helyettesítené a távirányítókat

Genda Csongor Zoltán, 2008. április 1. 21:22

A Toshiba a tegnapi napon bemutatott egy olyan hangparancsokra reagáló, furcsa kinézetű kisméretű robotot, amely átvenné az otthoni univerzális távvezérlő szerepkörét.

A japán vállalat képviselői elmondták, hogy az ApriPoco helyettesíthetné a jövőben a háztartásokban az összes távkapcsolót, s ráadásul megkímélné a felhasználókat a folytonos keresgéléstől is, hiszen beszédfelismerő képességgel is felruházta a gyártó az eszközt. A bemutatón elhangzottak szerint amikor a 27 centis robot érzékel egy infrajelet, akkor megkérdezi gazdájától, hogy mit csinált éppen, a választ pedig elmenti a memóriájában. Ha még egyszer meghallja a tulajdonostól ugyanezen szavakat, akkor végrehajtja az ahhoz kapcsolt parancsot. A robotot ily módon rövid idő alatt be lehet tanítani, így az a hangparancsok rögzítése után ki-be kapcsolja az elektronikai berendezéseket, lejjebb veszi a hangerőt, esetleg szünetelteti a filmlejátszást stb.

Jelenleg még csupán a prototípus létezik, a jövőben a fejlesztők még további finomításokat végeznek majd a roboton. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az ApriPoco mikor jelenik meg a kereskedelmi forgalomban.