Nemzetközi szabvány lett a Microsoft Open XML

forrás Prim Online, 2008. április 2. 12:28

Több mint 14 hónapos intenzív vizsgálat után a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) és a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) közös technikai bizottsága befejezte az Ecma International által benyújtott 29500-as számú Office Open XML nemzetközi szabványtervezet értékelésének hivatalos eljárását.

Bár a végleges döntést hivatalosan még nem jelentették be, a nyilvánosságra számára elérhető információk alapján a javasolt Open XML szabvány rendkívüli támogatást kapott. Az interneten elérhető dokumentumok alapján az összes szavazó nemzeti tagszervezet 86%-a támogatja az ISO/EIC szabványosítást, amely meghaladja a hivatalos elfogadáshoz szükséges 75%-ot. Emellett az állandó részvétellel rendelkező (úgynevezett P-tagok) jóval több, mint 75%-a támogatja, amely szintén meghaladja az ebben a csoportban szükséges 66,7%-os limitet. Ezzel az Office Open XML csatlakozik az ISO és az IEC által elismert olyan egyéb nyílt dokumentumformátumokhoz, mint a HTML, a PDF vagy az ODF formátumok.

„A szavazáson részt vett nemzeti tagszervezetek 86%-ának igen szavazata jelentős támogatást biztosít az Open XML-nek. Ez az eredmény egyértelműen azoknak a felhasználóknak és informatikai szervezeteknek a sikerét jelenti, akik az igényeiknek leginkább megfelelő formátumokat szeretnék választani, és hallatni kívánják a hangjukat ennek a széles körben elfogadott szabványnak a kialakításában” – mondta Tom Robertson, a Microsoft Corp. interoperabilitásért és szabványokért felelős igazgatója. „A technikai szakértők, felhasználók és kormányok a világ minden részéről jelentősen hozzájárultak véleményükkel az Open XML specifikáció végleges formájának kifejlesztéséhez, ami ez által még hasznosabbá válhat a fejlesztők és a felhasználók számára. Amint a formátumot hivatalosan is elfogadták, elkötelezettek leszünk az iránt, hogy termékeinkben támogassuk azt, és a jobb interoperabilitás, valamint az innováció elősegítése érdekében a továbbiakban is együtt fogunk működni a szabványügyi testületekkel, a kormányokkal és az iparággal.”

A nyílt szabvány hasonlóképpen széles körű elfogadásra talált a szoftveripar minden területén, és ennek megfelelően például a Linux, a Windows, a Mac OS és a Palm OS platformokat is beleértve számos különböző platform esetében alkalmazzák. A világon független szoftverfejlesztők és platformszolgáltatók százai (beleértve például az Apple Inc., a Corel Corp., a Sun Microsystems Inc., a Microsoft és a Novell Inc. társaságokat is) fejlesztenek ki olyan megoldásokat az Open XML alkalmazásával, amelyek valódi értéket kínálnak az IT felhasználók számára. Több ezer vállalat fejezte ki támogatását az Open XML és annak ISO (http://www.iso.org) és IEC általi ratifikációja iránt a http://www.openxmlcommunity.org weboldalon.

Azok, akik az Open XML-lel dolgoznak, tanúsíthatják ennek a nyílt fájlformátumnak a fájl- és adatkezelés, az adatok visszanyerése, az üzletági rendszerekkel való interoperabilitás, valamint a dokumentumok tartós megőrzése terén mutatkozó előnyeit. A formátumok a pontosságnak és a részletességnek arra a szintjére vannak optimalizálva, amely lehetővé teszi meglévő állományok milliárdjainak továbbítását. Az Open XML fájlformátumok egyedülállóan alkalmasak arra, hogy Open XML dokumentumokat más típusú rendszerekkel és adatokkal integráljanak úgy, hogy közben világos és egyszerű módon tegyenek különbséget a bemutatás (Open XML jelölés) és az adatok (egyedi sémái és esetei) között. Ez azt jelenti, hogy a szervezetek a nélkül használhatnak Open XML formátumokat más alkalmazásokból és rendszerekből származó információk jelentésére, hogy azokat először át kellene fordítaniuk. Ez pedig kulcsfontosságú innovációt jelent az olyan fejlesztők számára, akik valósidejű üzleti információkat szeretnének beépíteni dokumentumaikba, illetve azok számára, akik a dokumentumok tartalmának általuk történő jobb megértése érdekében saját kategorizáló rendszerükkel szeretnék „felcímkézni” a dokumentumokat.