Megnyílt az eVita 2008 Konferencia és Szakkiállítás

forrás Prim Online, 2008. április 3. 18:25

Megnyílt a 2008. április 3-5. között Budapesten megrendezésre kerülő eVita 2008 elnevezésű Konferencia és Szakkiállítás. Az esemény témájául szolgáló életvitelt segítő infokommunikációs rendszereket az unió kiemelt kutatás-fejlesztési területként kezeli. A neves hazai és külföldi előadók, valamint szakmai kiállítók a rendezvény keretén belül kívánják bemutatni az érdeklődőknek azon informatikai alkalmazásokat és technológiákat, melyek az egészségesebb, gazdaságosabb és kényelmesebb életvitel szolgálatába állíthatók.

Az Európai Parlament 2008. március 13-i ülésén jóváhagyta az ún. AAL Közös Programot, azaz az ambiens – infokommunikációs – rendszerekkel segített életvitel (Ambient Assisted Living) előmozdítását célzó európai kezdeményezést. A tízéves program célja, hogy a mobilkommunikációs technológiák kínálta lehetőségek felhasználásával olyan, az európai államokat érintő problémákra keressen megoldásokat, melyek alapvető hatással vannak a szociális ellátórendszerek működésére (elöregedő társadalmak, eltartó-eltartottak arányának változása stb.).

A kezdeményezés témájához kapcsolódó kiemelkedő nemzetközi esemény a 2008. április 3-5. között Budapesten zajló eVita 2008 Konferencia és Szakkiállítás, mely lehetőséget teremt ezen nagy növekedési potenciállal rendelkező kutatás-fejlesztési terület bemutatására, az innovatív alkalmazások megismerésére és az alakuló piac szereplőinek párbeszédjére. A meghívott külföldi és hazai előadók a plenáris ülések mellett számos, ezen fejlődő iparágat érintő kérdésről ejtenek szót. A szekciók részletes programja

Az esemény lehetőséget teremt arra is, hogy a téma elméleti megalapozása mellett az érdeklődők gyakorlatban is megismerkedhessenek azokkal az infokommunikációs megoldásokkal, technológiákkal, melyek alkalmasak az egészséges életvitel feltételeinek megteremtésére, vagy a felügyeletre, rehabilitációra szorulók gondozásának biztosítására. A szakkiállítás mellett a szervezők ún. Brokerage, azaz pályázati partnerkereső programba iktatásával nyújtanak támogatást a témához kapcsolódó, különböző iparágban érdekelt szereplők egymásra találásához és további együttműködéséhez.

Az esemény szervezője a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal, szakmai rendezői az Informatikai Vállalkozások Szövetsége és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, rendezője pedig a Nexus Event.