64-bites Photoshop, először csak Windowsra

Milkovits Gábor, 2008. április 6. 20:20

Az Adobe bejelentette, hogy nemsokára kibocsátja Photoshop szoftverének 64-bites verzióját, azonban technikai okok miatt a program egyelőre csak a Windows Vista operációs rendszeren fut majd.

A Mac változat késése meglehetősen érzékenyen érinti a professzionális felhasználókat, akiknek a többsége az Apple platformján használja az alkalmazást. A háttérben az áll, hogy az Apple, amint azt 2007-es fejlesztői konferenciáján bejelentette, megszüntette Carbon 64-bites programját és helyette a Cocoa programozási nyelvet terjesztette ki a teljes Mac platformra. Ez azzal járt, hogy Creative Suite 4 csomagot és benne a Photoshop-ot fejlesztő Adobe-nak a teljes szoftvert át kell alakítania ahhoz, hogy a 64-bites Mac környezetben működni tudjon, ugyanakkor a Windows esetében erre nincs szükség. Így aztán a már majdnem kész program végül is hónapokon belül végleges formában kiadásra kerül a Windows Vista-hoz (a 64-bites XP-t nem említették az Adobe részéről), míg a Mac verzióra még egy darabig várni kell. John Nack, vezető termékmenedzser erről azt nyilatkozta, hogy az Apple tavalyi döntésének pillanatában azonnal megkezdték a szükséges intézkedéseket, ám időpontot egyelőre nem közölt a 64-bites Creative Suite 4 for Mac kiadásával kapcsolatban. Ugyanakkor megjegyezte, hogy emiatt nem lett volna fair a részükről a Windows változatot is visszatartani.

A 64-bites Photoshop sebessége elsősorban a sok memóriát igénylő feladatoknál mutatkozhat meg, hiszen a 64-bites technológiának pont az a lényege, hogy lehetővé teszi akár 4 GB feletti memóriát igénylő feladatok zökkenőmentes futtatását az operációs rendszeren. Az Adobe szerint a kisebb méretű fájloknál átlagosan 8-12 százalékos teljesítménynövekedés várható az új szoftvertől.