Asus Eee már XP-vel is!

Milkovits Gábor, 2008. április 7. 19:18

Az amerikai Best Buy elkezdte árusítani az Asus rendkívül népszerű Eee mini-PC-jének Windows XP operációs rendszerű verzióját, az azonos hardverű Linux-alapú változatéval azonos, 399,99 dolláros áron.

Az akció egyelőre arra a 7” képernyős, első generációs Eee-re vonatkozik, amely 900 MHz-es Intel Celeron M processzorral, 4 GB-os flash SSD háttértárral, illetve 500 MB DDR2 RAM-mal van ellátva. Az Asus hónapokkal ezelőtt valóban azt ígérte, hogy a Windows-változat ára nem lesz magasabb a Xandros Linux-alapú termékénél, azonban azok után, hogy a gyártó eredetileg 300 dolláros árral hirdette a gépet, sokan szkeptikusak voltak ezzel kapcsolatban.

Az is jót tesz az XP-rendszerű konfigurációnak, hogy a Microsoft néhány napja jelentette be az előző generációs Windows támogatásának 2010-ig történő meghosszabbítását. A lépést éppen azért tették, mert egyre népszerűbbek az Eee-hez hasonló ultra-hordozható laptopok, amelyek azonban nem elég nagy teljesítményűek a Vista futtatásához. Az Asus az idén mintegy 5 millió Eee értékesítésével számol, amelyből 3 millióra teszik az XP-alapú készülékek számát. A második generációs, nagyobb képernyős és magasabb teljesítményű verziók a nyáron érkeznek, azonban az előzetes felmérések szerint a kereslet jóval meg fogja haladni a termelési mennyiséget, így egy darabig hiány várható az Eee-ből.