A MAVIR újabb együttműködést kötött a HP-val

forrás Prim Online, 2008. április 11. 14:49

A MAVIR, a nemzeti villamosenergia-rendszerirányító vállalat megállapodott a Hewlett-Packard Magyarországgal a korábban üzembe helyezett valós idejű adattárház-alapú információs rendszer továbbfejlesztéséről. A HP és a BME által közösen kifejlesztett, Magyarországon egyedülálló megoldás a jövőben tovább segíti a villamosenergia-rendszer hatékony működését.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. egyik legfőbb feladata a nemzeti villamosenergia-rendszer egyensúlyának fenntartása, a biztonságos szolgáltatáshoz szükséges tartalékok biztosítása az erőművekben és a hálózaton. A gyorsan változó piaci és üzemi környezetben létfontosságú, hogy a MAVIR percre pontos információkkal rendelkezzen, sőt, a közeli és távolabbi jövőt is előre lássa.

A HP és a MAVIR közötti kapcsolat 2004-ben kezdődött, amikor a Budapesti Műszaki Egyetem, a HP és a MAVIR alkotta konzorcium közös K+F pályázatot adott be, amelynek elnyerése után elkészült az említett rendszer első változata. A 2006. decemberi üzembe állítás óta a rendszer folyamatosan stabilan működik. Segítségével a MAVIR diszpécserei a néhány másodperc frissességű adatok alapján, akár 24 órára előre tekintve mérhetik fel a fogyasztói energia-igényeket és az erőműveknél aktuálisan igénybe vehető tartalékokat. A rendszer nagy sikere egyrészt a komplex funkcióknak köszönhető, amilyeneket semmilyen más, általuk korábban használt rendszer sem kínált, másrészt annak, hogy a funkciókat kifejezetten a végfelhasználók egyedi igényeihez alakították.

A HP-BME megoldása olyan adattárház-technológián alapul, amely amellett, hogy óriási adatmennyiséget is képes kezelni, néhány másodperces késéssel a környezet változásaira is tud reagálni, meglepően alacsony hardverköltségek mellett. A gyorsaság és a magas rendelkezésre állás a rendszert képessé teszi olyan komplex operatív döntések támogatására is, amelyekre eddig csak emberi erőforrást lehetett használni. Ezek közé tartozik pl. a visszaélések villámgyors felismerése viselkedési szokásoktól való eltérések alapján, minden eddiginél pontosabb, folyamatosan frissülő előrejelzések készítése gazdag múltbeli tapasztalatok alapján, karbantartások optimális ütemezése, meghibásodások előrejelzése, és az energiagazdálkodás optimalizálása.

Ezen tapasztalatok alapján határozta el a MAVIR a rendszer továbbfejlesztését 2007. őszén. A HP az új szerződés keretében kizárólag egyedi rendszerfejlesztést, támogatást és oktatást biztosít, az új szerződésnek nincs sem hardver, sem dobozos szoftver komponense. A megvalósítás eredményeként a MAVIR diszpécserei munkájukat nagyobb biztonsággal, gyorsabban és eredményesebben tudják végezni, a MAVIR pedig a villamosenergia-rendszer egyensúlyát így végül kisebb költséggel is képes lesz biztosítani.

A MAVIR az eddigi tapasztalatok, és az alkalmazott technológia sokoldalú lehetőségei alapján azt tervezi, hogy a jövőben a szélerőművekkel kapcsolatos feladatok megoldásába is bevonja a rendszert.