Olcsó Mac-klón

Genda Csongor Zoltán, 2008. április 15. 20:12

Egy amerikai cég megépített egy olyan számítógépet, amelyben ugyan hagyományos PC hardware lakozik, ám ennek ellenére kompatibilis az Apple Leopard operációs rendszerével.

A Psystar Computers megkezdte a fehér házba szerelt, Mac OS-támogatást élvező Open Mac névre keresztelt rendszer forgalmazását, melyet máris megrendelhetnek az érdeklődők a cég online üzletéből. A Mac-klónban egy 2.2 GHz-n üzemelő Intel Core 2 Duo CPU, 2 GByte memória, egy 250 GByte tárolókapacitású merevlemez és egy alaplapi grafikus csip található, kérésre azonban egy GeForce 8600 GT típusú dedikált kártyát is beépít abba a gyártó. A Psystar ugyan hagyományos PC alkatrészekből szerelte össze az asztali gépet, a cég képviselőinek elmondása szerint a hardver elemeket úgy válogatták össze, hogy azok kompatibilisek legyenek a kaliforniai számítógépgyártó operációs rendszerével, na meg rásegítettek egy EFI-emulátorral is. A gyártó mindössze 400 dollárért árulja a Mac-klónokat, így azok 200 dollárral olcsóbbak, mint a szegényebb felszereltségű MacMini. Az Open Mac ára Leoparddal előtelepítve 550 dollár.
Kérdéses azonban, hogy az Apple meddig nézi jó szemmel a Psystar illegális tevékenységét, ugyanis a Mac OS X licencszerződés értelmében Apple operációs rendszert csupán a kaliforniai számítógépgyártó által összeállított gépekre szabad installálni.