0,3 mm vastag Sony OLED panel

Milkovits Gábor, 2008. április 17. 21:23

A Sony a tokiói Display 2008 nemzetközi síkképernyő-panel kiállításon egy olyan 11” képátmérőjű OLED képernyőpanelt mutatott be, amely mindössze 0,3 mm vastag.

Csak összehasonlításképpen, a Sony által tavaly piacra dobott, és mindeddig az egyetlen kereskedelmi forgalomban lévő OLED televíziónak számító XEL-1 szintén 11 colos képernyővel rendelkezik, ám a benne lévő megjelenítő 3 mm, maga a panel pedig 1,4 mm  vastag, ami a most bemutatott prototípusénak megközelítőleg az ötszörösét jelenti. Az új panel egyébiránt sajtóértesülések szerint nagyjából azonos képminőséget biztosít, mint az X-1-ben található alkatrész, azaz például 960 x 540 képpontos felbontást, más technikai részletekre azonban egyelőre nem derült fény.

A japán elektronikai óriás kezdettől úttörő szerepet játszott és most is élen jár az OLED képernyők és televíziók terén, habár a világon elsőként Japánban forgalomba hozott 11 colos (kb. 28 cm) XEL-1 készülék ára 200 ezer jen (kb. 334 ezer Ft), ráadásul csak havi 20 ezer darab készül belőle. Az OLED általában a színhűség és a részletgazdagság terén múlja felül a jelenleg kapható képernyőket, ám amint azt a fenti ábra is mutatja, a gazdaságosan gyártható méret egyelőre erősen korlátozott. A Sony azonban hosszú távon bízik az OLED sikerében, így néhány hónapja bejelentette, hogy 22 milliárd jent (kb. 36,7 milliárd Ft) fektet be az OLED képernyőpanel-gyártásba a közeljövőben, hogy ezzel még inkább megalapozza vezető pozícióját a technológiában.