Több mint 250 millió európai használja rendszeresen az internetet

MTI Sajtóadatbank, 2008. április 21. 11:01

Több mint 250 millió európai használja rendszeresen az internetet az információs és kommunikációs technológia terén elért eredményeket értékelő európai bizottsági jelentés szerint, amelyet pénteken hoztak nyilvánosságra Brüsszelben.

A rendszeres használók 80 százaléka rendelkezik szélessávú internetes kapcsolattal, és a közszolgáltatásokkal kapcsolatos információk 60 százaléka hozzáférhető az interneten keresztül. A szélessávú hálózati kapcsolódások terén tapasztalható erős növekedésnek köszönhetően a vállalkozások háromnegyede, az iskolák kétharmada és az orvosok fele használ gyors internetes hozzáférést.

Magyarországon az internetet használók arány az uniós átlaghoz (51 százalék) közelít, 49 százalék a brüsszeli adatok szerint. A szélessáv-hozzáférés 2006-ban Magyarországon az iskolákban közel 80 százalékos volt, míg az összlakosság arányában idén januárban 14 százalékos (a 68, illetve 20 százalékos EU-átlaggal szemben).

A jelentés szerint az Európa Unió rendelkezik a világ legnagyobb fejlett fogyasztói piacával.

Tavaly az internet közel 40 millió új rendszeres használót vonzott.

A jelentés kitér a 20082010-es időszak főbb kihívásaira is. Ezek között a szakterületen végzett kutatások fokozását, az új online technológiák használatának bátorítását és népszerűsítését említi, illetve az olyan páneurópai közszolgáltatások támogatását, mint a határokon átnyúló elektronikus személyazonosítás vagy az elektronikus aláírás.