Lemondott a Samsung elnöke

Milkovits Gábor, 2008. április 22. 20:01

A vállalat élén eltöltött 20 év után lemondott pozíciójáról Lee Kun Hee, a Samsung vesztegetéssel, adócsalással és hatalommal való visszaéléssel vádolt elnöke.

Lee-vel együtt további négy fontos vezető, köztük a Samsung Biztosító és a Samsung Értékpapír-kezelő cégek élén álló személyek is távoztak az óriásvállalattól, emellett pedig Lee Kun Hee fia és kijelölt utódja, Lee Jae-yong is olyan áthelyezést kapott, amellyel elvileg távol kerül a hatalom központjától. A január óta folyó kivizsgálások eredményeképp a dél-koreai államügyészség a múlt héten emelt vádat a Samsung-elnök ellen, mivel már nemcsak azzal az általa beismert gyakorlattal gyanúsítják, hogy külön pénzalapokat használt megvesztegetésre, hanem igen nagy összegű adócsalással és hatalommal való visszaéléssel is. Ez utóbbi alapja az ügyészség szerint az, hogy illegálisan ruházott át hatalmi jogosítványokat már említett egyetlen fiára. Lee egyelőre szabadlábon védekezhet, tekintettel a dél-koreai export mintegy ötödét adó vállalat irányításában betöltött kulcsszerepére. A 66 éves, most már csak volt cégvezető nyilvánosan kért bocsánatot a televízióban azért, hogy cselekedeteivel netán ártott a hazájának.

A botrányt hónapokkal ezelőtt a Samsung egyik korábbi jogásza indította el, aki nyilvánosságra hozta, hogy a vállalat egy titkos pénzalapot hozott létre, amelyet arra használtak fel, hogy különböző befolyásos emberek megvesztegetése által olajozottabbá tegyék a cég működését. Ezt a pénzalapot, illetve a megvesztegetések fedőcégét Lee mai ígérete szerint felszámolják.

A hír további érdekessége, hogy a dél-koreai sajtó és szakértők egyöntetű véleménye szerint nincsen szó valódi változásról, mivel az ország sajátos nagyvállalati struktúrájának köszönhetően továbbra is mindent Lee Kun Hee és családja irányít majd a háttérből a Samsung-nál, függetlenül a jövőben névlegesen kinevezett új elnöktől.

A dél-koreai vállalati piac összértékének 20%-át kitevő Samsung több mint 250 ezer embert foglalkoztat, éves forgalma pedig eléri a 160 milliárd dollárt. A több tucat leányvállalat egyike a Samsung Electronics, amely többek között a síkképernyők és a memóriacsipek terén is globális piacvezető.