Történelmi médiahack?

Kiss Ádám Zoltán, 2008. április 22. 21:02

A kritikus fontosságú pennsylvaniai választások előtt egy nappal feltörték Barack Obama weboldalát, és az érdeklődők automatikusan a rivális Hillary Clinton oldalán kötöttek ki.

Az amerikai előválasztások történetében új fejezetet nyit, hogy a két egymással versengő demokrata elnökjelölt küzdelmét online próbálják befolyásolni. Az Obama szenátor oldalán található kiskapuk lehetővé tették, hogy ismeretlen tettesek feltörjék annak kódját, és a blogbejegyzésekre kattintó érdeklődőket éppen a rivális Clinton oldalára továbbítsák. Obama emberei teljes erővel dolgoztak a helyzet megváltoztatásán, ám talán ennél érdekesebb az új technika feltűnése.

A médiatudományban történelmet írt az az eset, amikor 1960-ban az esélytelenebb Kennedy egy televíziós vita során orozta el elnöki széket az újraválasztására készülő, magabiztos Nixon elől. A tévékészülékek éppen Nixon elnöki periódusa alatt érték el azt a kritikus határt, amikor addig nem ismert súllyal befolyásolhatták a választás kimenetelét. A hagyományos országjárásra és rádiós beszédekre építő Nixon milliók szeme előtt maradt alul a fiatal és energikus Kennnedyvel szemben, ami végül elnöki székébe került.

A mostani eset nem csak önmagában érdekes, inkább jövőbeli kihatásai elgondolkodtatóak, különösen mivel az elmúlt években a televíziózás komoly médiateret ad át az internetnek. Ezzel pedig felértékelődnek az online megjelenések és a mostanihoz hasonló esetek, melyek a jövőben olyan kihatással lehetnek a világ menetére, amit ma még abszurdnak tarthatunk.