Egymilliárd winchestert gyártott eddig a Seagate

Milkovits Gábor, 2008. április 22. 23:02

A Seagate piacvezető merevlemezgyártó bejelentette, hogy a gyártás 1979-es megkezdése óta mostanáig egymilliárd számítógépes adathordozó merevlemezt hozott forgalomba.

Az első, 29 évvel ezelőtt legyártott Seagate termék igen komoly, 5 MB tárhelyet biztosított, mindezt csekély 1500 dolláros áron. A vállalat a különféle újonnan felbukkanó memóriaeszköz-formátumok ellenére igen bizakodó a jövőt illetően, ugyanis míg az első egymilliárdos eladáshoz közel három évtizedre volt szüksége, a második milliárdot kevesebb, mint 1 éven belül ígéri. Persze van mire alapozniuk: a Gartner piackutató szerint ugyanis, míg 1990-ben még kevesebb mint 30 millió merevlemezt hoztak forgalomba egy év alatt, addig csak tavaly elérte az 500 milliót a piacra dobott termékek száma. A jövő évre már 600 milliót jósolnak és egy jó darabig hasonló mértékű gyarapodás várható.

A merevlemezek és mindenféle adattároló eszközök iránti növekvő kereslet hátterében a digitális adatok mennyiségének hihetetlen mértékű felszaporodása áll. Szintén a Gartner adatai alapján, a telefonos kamerákat is beleértve, több mint egymilliárd digitális fényképezőgép van például jelenleg használatban világszerte, az ezekkel készített képek száma pedig már 2006-ban elérte a 250 milliárdot. Egyes prognózisok szerint pedig a felhasználói tartalmakon alapuló olyan weboldalakról, mint például a YouTube vagy a Flickr, 2010-re 65 milliárd fájlt fognak letölteni egy évben. Így aztán nem csoda, hogy egyre több merevlemez fogy, akár a szervereket, akár az otthoni vagy munkahelyi PC-ket nézzük, a flashmemória vagy a teljesen új adattárolási megoldások pedig különböző okokból még jó pár évig nem veszélyeztetik a jó öreg winchester hegemóniáját.