SMS-lottózás, virtuális BKV-menetjegy, mobilvásárlás

Kovács Attila, 2008. április 23. 08:19

Április 22-én a sorozatban harmadszor megrendezett budapesti Mobil Konferencia nyolc előadása a mobiltelefonos fizetési lehetőségeket (univerzalitás, szabványosítás, biztonság stb.), jövőbeni megoldásokat járta körül. A korábbiakhoz képest szerényebb számú (80) érdeklődő különösen nagy figyelemmel kísérte a mobilvásárlás egységesítése, kiszélesítése érdekében egymással összefogó három hazai mobilszolgáltató előadását. Nyéki Zsolt (Vodafone), Jeszenszky Zsolt (Magyar Telekom) és Berkes Tibor (Pannon) vázolva az elképzeléseket, többek között tájékoztatást adtak a közös virtuális BKV menetjegy vásárlási pilot projekt állásáról.

Jeszenszky főbb megjegyzései: csakis a szolgáltatásokhoz csatlakozott kereskedők termékeit és szolgáltatásait lehet megvenni; a mobilvásárláshoz az ügyfélnek külön technikai beruházást nem kell tennie, mindössze az sms-képes mobiljára van szüksége; jelenleg havi 200 ezer mobil alapú a tranzakciók száma; kutatás alapján a megkérdezettek 81%-a rendszeresen vásárol mobillal autópálya-matricát.

Nyéki Zsolt: a Vodafone a Szerencsejáték Rt.-vel megkezdte a tárgyalást az sms-lottózás lehetőségének a Vodafone-ügyfelek részére történő megteremtéséről; a közös virtuális (sms) BKV-menetjegyek ára hétfő-péntek: 499 Ft/60 perc, szombat-vasárnap: 499 Ft/99 perc. A jegyek éjjel 90 percig lesznek érvényesek. A szolgáltató most azon dolgozik, hogy pre-paid ügyfelei is tudjanak sms BKV-menetjegyet venni. A szakember elmondása szerint a jegybeszerzés érdekében az ügyfél és a mobilszolgáltató között hat "mozzanatot" szükséges elvégezni.          

Berkes Tibor a kártyás előfizetők jövőbeni mobilfizetési lehetőségeiről szólt. Kiemelte, ebben a bankszámlát igénybe vevő, 7x24-es szolgáltatásban egy SIM-kártya (hitelkeret!) szolgál majd fizetési eszközként. A jövőben használható különböző fizetési típusokról is beszélt: tradicionális, távoli (pl. internetes), közmű jellegű, pénzküldés-pénzfogadás, mobil pénzfelvétel (ez utóbbinak a végrehajtását megelőzően kb. 8-10 "ide-oda" tranzakciós műveletet kell elvégezni). Minden tranzakció digitális aláírással működik majd. A közeli jövő mobilfizetési tranzakciót is megelőzi majd az ügyfél részéről egy adott bankkal történő előzetes szerződéskötés.