Infolánc - környezeti információs rendszer Győrött

MTI Sajtóadatbank, 2008. április 23. 10:02

Megkezdte működését az az internetes honlap, amely a nyugat-dunántúli régió: Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye, valamint a szomszédos osztrák tartományok: Burgenland és Alsó-Ausztria aktuális környezeti állapotáról ad áttekintést - közölte Ottófi Rudolf alpolgármester, a projektzáró bemutató sajtótájékoztatón kedden Győrött.

Tájékoztatása szerint a www.infolink.hu címen elérhető portál az Ausztria-Magyarország Interreg közösségi kezdeményezési program keretében jött létre. A több mint 20,6 millió forintos fejlesztéshez 5 százalékos önrészt adott a projektgazda önkormányzat.

A magyar-német-angol nyelvű honlap célja, hogy tájékoztassa a régióban élő polgárokat, önkormányzatokat, civil szervezeteket. Az információ birtokában az érintettek nagyobb eséllyel tudnak beleszólni az őket, illetve a környezetüket érintő döntésekbe.

Az Infolánc képet ad arról is, hogy milyen hatással van a környezet állapotára két önkormányzati tulajdonban lévő regionális vállalat, a Győri  Kommunális Szolgáltató Kft. és a Pannon-Víz Zrt.

A honlap környezeti adatbázisa Magyarországon elsőként tesz kísérletet egy régió környezeti állapotának többnyelvű ismertetésére. A rendszer jól használható a helyi és a kistérségi környezetvédelmi programok elkészítéséhez.

Bozó Pál, a környezetvédelmi tárca főosztályvezető-helyettese a sajtótájékoztatón hangoztatta: a minisztérium partnernek tekinti a civil környezetvédő szervezeteket, így a Reflex Egyesületet is, amely a most befejeződött projektben a győri önkormányzat partnereként működött közre.

A főosztályvezető-helyettes kiemelte annak jelentőségét, hogy a környezeti portál a határon átnyúló térségekkel is foglalkozik. Mindennek célja, hogy élhetőbb, jobb legyen a környezet állapota - mondta Bozó Pál.