Internetadó: semmilyen formában nem támogatják az alternatív szolgáltatók

forrás Prim Online, 2008. április 23. 17:05

Az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete (ATSzE) továbbra is tiltakozik az Oktatási és Kulturális Minisztérium javaslata ellen, amely szerint valamennyi internet-hozzáférési szolgáltatás árbevétele után 0,8 százalék kulturális járulékot kell fizetnie az internetszolgáltatóknak.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által április 21-én összehívott egyeztetésen a távközlési piac szereplőinek nem sikerült közös álláspontot kialakítaniuk az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap megjelent képviselőivel - tudatta közleményében az egyesület. A távközlési cégek számára a kulturális járulék internetszolgáltatásra való kiterjesztése abban a formában is elfogadhatatlan, ha a befizetett járulék 50 százalékát valamilyen formában a szektor visszakapná - bár ezt a felvetést a benyújtott törvénymódosítási javaslat nem tartalmazza, így megvalósulásához sem áll rendelkezésre semmilyen biztosíték.

„Az internet-hozzáférés megadóztatása nehezítené a digitális írástudatlanság felszámolására tett piaci és kormányzati törekvéseket, és hosszú távon az ország versenyképességének csökkenéséhez vezethet” – mondta Szathmári Géza, az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesületének elnöke, a GTS-Datanet ügyvezetője. „Az információhoz való hozzájutás ráadásul olyan alkotmányos alapjog, amelyet nem szabadna adminisztratív eszközökkel korlátozni” – tette hozzá.