Magyarország világelső Firefox-használatban

Kiss Ádám Zoltán, 2008. április 23. 21:29

Az elmúlt hét érdekes változást hozott a hazai böngészőhasználatban, a Mozilla Firefox szoftvere első alkalommal előzte meg egyenként az Internet Explorer 6-os vagy 7-es változatát.

Egy április második hetére vonatkozó felmérés szerint a legnépszerűbb böngészőváltozat Magyarországon a Mozilla Firefox 2. A Mozilla Foundation munkatársa, Zbigniew Braniecki levélben gratulált Tímár Andrásnak, az FSF.hu Alapítvány Firefox honosításért felelős vezetőjének, kiemelve, hogy tudomása szerint Magyarország az első ország, ahol a nyílt forráskódú böngésző 2-es változata egyenként megelőzte minden riválisát.

Bár a két legelterjedtebb Internet Explorer változat, a 6-os és a 7-es részesedését összesítve még mindig Internet Explorer-fölény van hazánkban, érdekes kép rajzolódik ki az elmúlt hónapok adatai alapján: az Internet Explorer 6 részesedése folyamatosan csökken, a Firefox-é és Internet Explorer 7-é nő, de az Internet Explorer 7 nem közelíti meg a Mozilla Firefox 2 részesedését. A statisztika szerint a Firefox 2-es változata április második hetében minden más böngészőtípust megelőzött: a látogatók 34,1 százaléka használta a szoftvert, 33,8 százalékuk Explorer 6-ot, 26,4 százalékuk pedig Explorer 7-et. Ha összeadjuk az összes Explorer-típust, akkor még mindig a Microsoft böngészőinek felhasználói vannak többségben, mivel az IE5, IE6, és IE7 felhasználók aránya 60,3 százalék, míg a Firefox 1, 2, és 3-as verziója, valamint a Mozilla 37 százalékot ér el.

Mozilla Firefox a Letöltés.com-on