Processzorfejlesztő céget vesz az Apple

Milkovits Gábor, 2008. április 23. 23:21

Az Apple 278 millió dollárért felvásárolja a PA Semi többmagos processzorokat fejlesztő vállalatot, egyelőre azonban nem tudni, hogy az Intelnek van-e emiatt félnivalója.

A 150 főt foglalkoztató PA Semi tavaly mutatta be első fejlesztését, a kétmagos, 65 nanométeres technológiával készült, 2 GHz-es, 2 MB közös és 128-128 MB egyedi gyorsítótárral, valamint kettő DDR2 kontrollerrel ellátott PWRficient PA6T-1682M CPU-t. A cég szerint a lapka I/O alrendszere 8 PCI Express kontroller, kettő 10-Gigabit Ethernet kontroller és négy sima Gigabit Ethernet kontroller használatát támogatja. Emellett a processzor állítólag 2,5 GHz órajelre is képes lehet. A lapkát eredetileg az Intel Core 2 Duo és az AMD Athlon X2 termékei versenytársának szánták, ám egyes spekulációk szerint az Apple-nek más tervei vannak vele.

A találgatások szerint az Apple a következő generációs iPhone-ba szeretne immár saját fejlesztésű processzort építeni, ami a PA Semi által kidolgozott architektúrán alapulna. Ezzel több probléma is lehet; először is az, hogy eredendően nem egy hordozható eszközökbe, hanem rendes PC-kbe szánt processzort kellene ehhez átdolgozni, másrészt pedig a terv felboríthatná az Intel-lel a nagy processzorváltás óta kialakított jó viszonyt. A legutóbbi tervek szerint ugyanis a következő generációs iPhone-ba 2010-től az Intel Moorestown processzorai fognak bekerülni.