Évek óta legerősebb negyedévét zárta a Samsung

Kiss Ádám Zoltán, 2008. április 25. 18:06

A jelek szerint a vállalat teljesítményét a legkevésbé sem befolyásolja, hogy elnöke korrupciós ügybe keveredett és lemondott, sőt a Samsung évek óta nem produkált ilyen erős negyedévet.

Az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest a vállalat 37 százalékkal nagyobb nyereséget könyvelhet el, elérve a 2,2 milliárd dolláros összeget. Az eredmények mögött három fő tényező húzódik meg. Az első rögtön az, hogy a chiprészleg nem teljesített olyan rosszul, mint azt előre feltételezték. Ez a terület a Samsung második legfontosabb működési területe, így jelentős kihatással van a vállalat pénzügyeire. A DRAM  és NAND flash chipek árai az elmúlt időszakban nem szárnyaltak, így az elemzők komoly kiesére számítottak ezen a területen. A mérsékelt bevételeket azonban két másik terület ellensúlyozta. Az LCD panelek piaca teljes erővel dübörög, ahogy a katódsugárcsöves monitorok után a hagyományos televíziók is fokozatosan nyugdíjba vonulnak. Így hatalmas a kereslet, amit a Blu-ray kontra HD DVD harc eldőlésével hirtelen lendületet kapó nagyfelbontású filmpiac még tovább erősít. A Samsung másik erőssége a mobiltelefon piac szerkezetének átalakulására adott rugalmas válasz volt.

A céget sem kerülte el a nyugati piacokon tapasztalható túltelítettség miatti visszaesés, ám ezt sikeresen védték ki a termékek fejlődő piacokra történő átirányításával, így a bevételek az európai-amerikai pangás ellenére nőttek.