Új LCD-gyárat épít a Sony és a Samsung 1,8 milliárd dollárért

Kiss Ádám Zoltán, 2008. április 26. 12:34

A rendkívüli költséggel megépítendő új dél-koreai gyár megerősíti a Sony és a Samsung szövetségét az LCD-k terén, az építtető a két cég közös vállalata, az S-LCD lesz.

Az elmúlt időszakban több olyan hír keringett az interneten, miszerint a Sony kiszállna az LCD gyártásból. A háttérben valószínűleg a japán elektronikai óriás gyenge pénzügyi eredményei, és az ezt kísérő szervezeti átszervezés állhat. A Sony próbál eredeti tevékenységi köreire összpontosítani, és eladja a sikerei csúcsán kiépített szerteágazó érdekeltségei egy részét, valamint bizonyos üzletágakból, mint például a chipgyártás, teljesen kiszáll. Az LCD-piac azonban soha nem látott mértékben növekszik, minden új innovációra szükség van, így ezen a területen éppen fordított a helyzet, és a vállalat inkább további befektetésekre készül.

A Sony és a Samsung által létrehozott konzorcium, az S-LCD már most is két gyárat üzemeltet a dél-koreai Tangjeongban, most egy harmadik üzem épül a többi szomszédságába, 1,8 milliárd dolláros költséggel. Ez lesz a vállalat második nyolcadik generációs gyártósora, így a 8-2 nevet kapja. Ez a technológia igen nagy, akár 220x250 centiméteres üveg-hordozófelületre gyártott LCD panelek létrehozását teszi lehetővé. A méret fontos szempont nem csak az elérhető legnagyobb átfogó, de a gazdaságosság szempontjából is. Az új gyár évi 60 ezer ilyen alaplapot képes legyártani, szemben a 8-1-es üzem 50 ezres kapacitásával. A panelek 49 százalékával a Sony, 51 százalékával a Samsung rendelkezik majd.