Skype kliens egyszerűbb mobiltelefonokra

Milkovits Gábor, 2008. április 26. 18:19

A Skype egy olyan mobiltelefonos Java-szoftvert adott ki, amely lehetővé teszi az internet-alapú telefonszolgáltatás használatát egy csomó viszonylag egyszerű készüléken is.

A Skype Mobile eddig csak a bonyolultabb, például Symbian vagy Windows Mobile operációs rendszerű mobilokon volt használható, ami meglehetősen korlátozta az elérhető felhasználók körét. Márpedig a VoIP vonzó kiegészítő lehet, különösen azoknak a számára, akik sűrűbben szeretnének külföldre telefonálni, hiszen a költségek ebben az esetben meg sem közelítik nemzetközi hívások díjait, vagy akár az úgynevezett roaming díjakét. Ez ugyanakkor fordított esetben, vagyis külföldről hazafelé már nem igaz, azaz ilyen esetben vigyázni kell, nehogy valaki abban a hitben beszélgessen órákig, hogy csak helyi hívásdíjat számolnak fel neki, a mobilszolgáltató ugyanis ilyenkor igenis felszámítja a roaming-ot is.

A Java szoftver hátránya, hogy a betöltése eltart egy darabig, illetve a mobil egyes funkciói ilyenkor nem használhatók. Óriási előny viszont, hogy már most több mint 50, viszonylag egyszerű készülékre letölthető. Az egyelőre angol nyelvű, béta tesztverzióként letölthető klienssel itt lehet próbát tenni; célszerű először ellenőrizni, hogy a mi mobilunk is beletartozik-e abba a bizonyos ötvenbe.