Gyors, energiatakarékos és még megfizethető nVidia garfikus kártya

Kiss Ádám Zoltán, 2008. április 27. 18:44

Az nVidia 9800-as sorozatáról már hallhattunk, most azért került terítékre, mert megérkeztek a GTX-es verziók. Néhány új szolgáltatást beépítettek a 8800GTS-sel szinte megegyező lapka mellé, ezekről érdemes szót ejteni.

A legkevésbé fontos, hogy megkapta a második SLI csatlakozót, így egy megfelelő, ám horrordrága 790 SLI alaplapba be lehet építeni akár három kártyát is. Ez reális opció mindazoknak, akik nem tudják mire elkölteni az odahaza hegyekben álló pénzhalmokat.

Sokkal fontosabb, hogy kompatibilisek lettek a PCI-E 2.0ás szabvánnyal, ami akár dupla sávszélességet is képes biztosítani a kártya és az alaplap között. Sajnos a legelterjedtebb inteles játékgépek között még csak elvétve lehet ilyen alaplapokat találni, de talán ez egy jó indok, hogy nVidia chipes alaplapot válasszunk.

Még egy tényleg előremutató és nagyon hasznos újítást tartalmaz a kártya. Ez az úgynevezett Hybrid SLI szolgáltatás. Ha integrált VGA-s alaplapot választunk, akkor a 9000-es sorozatú kártya összeköthető az alaplapi vezérlővel (ha az képes erre a szolgáltatásra). Ennek egyik kisebb előnye, hogy összedolgozva nagyobb 3D-s teljesítmény érhető el, lényegesen fontosabb, hogy sokkal hatékonyabb teljesítményszabályzásra képes. Ez egészen pontosan ez azt jelenti, hogy ha nem 3D-s környezetben dolgozunk, tehát netezünk, szöveget szerkesztünk, cikket írunk a céges honlapra, akkor a drága és viszonylag sok áramot, hőt, zajt termelő kártya teljesen lekapcsol, csak az integrált dolgozik. Nem kell hangsúlyozni, ez mennyire fontos szempont az emelkedő energiaárak világában: egyszerre kapunk egy kis fogyasztású, csendes irodai gépet és egy csúcskategóriás játékgépet. A 9800-as kártyák széles választéka több gyártótól, például Asus és Gigabyte verzióban is elérhető.