Idén nem csökkent árat a Nintendo

Milkovits Gábor, 2008. április 27. 21:08

A Nintendo elnöke a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a vállalat idén nem tervezi csökkenteni sem Wii konzoljának, sem pedig DS hordozható játékgépének az árát.

Iwata Satoru szerint ez többek között azért sem szerepel az idei tervek között, mert nincs rá szükség. Ez tulajdonképpen valóban érthető, hiszen jelenleg mind a Wii, mind pedig a DS globális piacvezetőnek számít a maga kategóriájában, ráadásul az újfajta játékstílust meghonosító konzolból tavaly év végén több fontos piacon is jóval meghaladta a kereslet a gyártási kapacitást. Ennek következményeként Amerikában például sokan Wii helyett egy kupont kaptak családjuktól vagy barátaiktól karácsonyra, amit a későbbiekben beválthattak a készülékre. Emellett azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy mind a Wii, mind pedig a DS eleve olcsóbb versenytársainál, vagyis az árfegyverrel kezdettől élt a Nintendo. A konzol nagyjából 70 ezer, a dupla érintőképernyős kis játékgép pedig 35-40 ezer forintba kerül Magyarországon.

A fenti hírnek némileg ellentmondani látszik, hogy a Nintendo állítólag egy megújult DS hordozható játékgépet tervez bemutatni a július 15. és 17. között, Los Angeles-ben megrendezésre kerülő E3 videójáték-kiállításon. Hamamura Hirokazu, az Enterbrain nevű játékfejlesztő cég feje szerint az új DS nagy valószínűséggel alkalmas lesz zenehallgatásra és mozgóképek lejátszására, illetve külső hardvereszközök (merevlemez vagy optikai meghajtó?) is csatlakoztathatók lesznek hozzá. Márpedig ha az új DS szokás szerint a régivel megegyező áron kerül forgalomba, akkor a korábbi termék árának ezzel együtt elvileg csökkennie kell – az is meglehet persze, hogy az újabb DS csak jövőre lesz kapható.