Vallási hírek nem hívőknek

MTI Sajtóadatbank, 2008. május 1. 09:59

Világi Figyelő néven olyan új tematikus hírportál indult útjára a közelmúltban, amely nem vallásos emberek számára szolgál világnézeti témájú hírekkel.

Amint Sipos Péter főszerkesztő az MTI munkatársának elmondta, a hírügynökség erkölcsi, világnézeti, társadalmi, kulturális, tudományos témákkal kíván foglalkozni olyan olvasók számára, akik magukat ateistának, humanistának vallják.

Úgy vélik, hogy erre igény van, hiszen Magyarországon a felmérések szerint az emberek 25 százaléka nem vallásos (Medián, 2004) és további több mint 50 százaléka "a maga módján vallásos", vagyis nem azonosul semmilyen egyház tanítási és szokásrendszerével.

A rövidítve csak ViFi névvel jelölt tematikus hírügynökség tehát kifejezetten a nem hívők számára akar szolgálni különböző eseményekről és jelenségekről szóló írásokkal.

A fiatalok körében a magukat vallásosnak nem tekintők aránya 37 százalék - idézi a Mobilitás Ifjúsági Iroda 2004-es felmérését az induló hírportál főszerkesztője, Ezért hiánypótlónak érzi szolgáltatását a nonprofit, politikai pártokhoz nem kötődő hírportál.

A nem vallásos emberek számára olyan témákat taglalnak majd, mint a világi erkölcs, az állam és az egyház szétválasztása, a világi életfilozófiák hagyományai és kultúrája, a vallások modernizációja, a hívők aránya Magyarországon és a világban - tette hozzá a főszerkesztő.