AMD üzleti PC-platform a piacon

Milkovits Gábor, 2008. április 29. 21:03

Az AMD piacra dobta első saját személyi számítógépes platformját AMD Business Class néven, amelyet nevéből is adódóan elsősorban az Intel által uralt vállalati szektornak szán a cég.

Az asztali gépes platform az Intel módszerével ellentétben viszonylag nyílt: a kliens PC-k egyetlen megkötése, hogy három- és négymagos AMD Phenom, illetve kétmagos AMD Athlon processzorokkal legyenek felszerelve. A lapkakészlet ajánlottan az AMD 780V, a grafikus csip pedig az ATI Radeon HO 3000 széria valamely darabja, ez azonban nem kötelező, azaz a gépek érkezhetnek más konfigurációval, például nVidia grafikus lapkával is. A Business Class PC-k gyártására olyan cégekkel szerződött az AMD, mint az Acer, a Dell, a Fujitsu-Siemens, a Hewlett-Packard és a Lenovo. Emellett a platform kisebb rendszerépítők számára is hozzáférhető lesz, ráadásul a Business Class család még a nyár elején bővül majd a „Puma” noteszgép-platformra épülő hordozható számítógépekkel, 65 nanométeres energiatakarékos „Griffin” processzorral.

A Business Class célja, hogy első körben a kis- és közepes vállalkozásokat, majd általában a vállalati szektort megnyerje az AMD-processzoros számítógépek számára. A vállalati piac tömeges megrendelésekkel kecsegtet, ráadásul hosszú távon, hiszen a legtöbb cég szívesen marad éveken át a már bevált számítógépes konfigurációknál.