Mikroprocesszor-fejlesztő céget vásárolt a Sun

Széll Zoltán, 2008. május 2. 11:06

A Sun Microsystems megerősítette, hogy megvásárolta a nemrég alapított és indult Montalvo Systems céget, ami lehetővé teszi nagyobb teljesítményű termékek bevezetését a jövőben. A Sun már fejleszti a  mikroprocesszorok új generációit, amelyek a Montalvo Systems technológiájának alkalmazásával nagyobb teljesítményű és a versenytársakétól eltérő jellemzőkkel rendelkező mikroprocesszorok bevezetésére ad lehetőséget.

A Sun azon néhány vállalat egyike, amely saját szervereihez fejleszt mikroprocesszorokat. Például a vállalat az elmúlt évben vezette be az UltraSparc T2 (Niagara 2 néven is ismert) mikroprocesszort, amely nyolcmagos lapka és több egyéb komponenst is integrál, ezért számítógép egyetlen lapkán. A processzor a Sun Solaris operációs rendszere és a Linux operációs rendszer felügyelete alatt fut.

A Montalvo egy alacsony energiafelvételü processzoron dolgozik, amely az Intel és Advanced Micro Devices CPU lapkák versenytársa. A Montalvo konstrukció külenleges jellemzője, hogy a tervezők több azonos mag helyett (amilyeneket az Intel és az AMD alkalmaz) aszinkron processzormagokat használnak. A Montalvo a tervek szerint a magok különböző típusait integrálja egyetlen lapkára. Ezek közül néhány nagyobb teljesítményű, mint a másik. Ez a kombináció növeli a lapka teljesítményét, ugyanakkor alacsony szinten tartja energiafelvételét.