MySQL-újdonságok

forrás Prim Online, 2008. május 3. 12:11

A Sun bejelentette a MySQL legújabb 5.1-es verzióját. Az adatbázis-kezelő új verziója mellett újdonságnak számít a MySQL Workbench vizuális adatbázis-tervező eszköz, illetve az adatbázismotor-program további bővülése.

A legfontosabb fejlesztések a szoftver nagyvállalati környezetben való felhasználását segítik elő. Ilyen újdonság a lekérések gyorsítását segítő tábla és index particionálási lehetőség, amelynek segítségével egy-egy feladat végrehajtásakor nem kell a programnak átnéznie az egész adatbázist, ezzel is gyorsabbá téve a feldolgozást. A gyorsaság mellett a biztonság legfőbb kérdésében az oszlopalapú és hibrid replikáció bevezetése jelent újdonságot. A fejlesztők munkáját segíti az 5.1-es verzióban az eseménymenedzser, amely lehetővé teszi a visszatérő SQL központú feladatok ütemezését és végrehajtását. Az Enterprise csomagban továbbá elérhető az úgynevezett Upgrade Advisor, amely a hibákról és sérülékenységről tájékoztatja az adatbázis üzemeltetőjét.

A szoftver három különböző változatban lesz elérhető, az előzetes innen tölthető le.

A Sun Microsystems másik újdonsága, a MySQL Workbench egy új, vizuális adatbázis-tervező eszköz, amely lehetővé teszi a fejlesztők és adatbázis-adminisztrátorok számára a vizuális tervezés lehetőségét.  Használatával könnyedén lehet  létrehozni web, OLTP vagy adattárház típusú adatbázisokat. A MySQL Workbench kétféle kiadásban érhető el. 

A mostani bejelentés kapcsán az InnoDB, a Kickfire, a PBXT és a Bright House is csatlakozott a MySQL-t támogatók csapatához.