Még mindig gyerekcipőben a web

Milkovits Gábor, 2008. május 2. 18:39

Tim Berners-Lee, az internet atyja a világháló nem hivatalos 15. születésnapja alkalmából úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy a web még mindig gyerekcipőben jár, azaz a fejlődés lehetőségei óriásiak.

A munkásságáért négy éve lovaggá ütött Sir Tim szerint a káros vagy éppen veszélyes tartalmak tömege ellenére a web alapvetően egy hihetetlenül hatékony eszköz az emberek kezében arra, hogy rengeteg jó dolgot vigyenek végbe. A másfél évtizede többek között éppen Berners-Lee által lefektetett alapelvek, így a cenzúramentesség és szabad információáramlás, az egységes világháló fenntartása, illetve nem utolsósorban a technológia ingyenessége döntő szerepet játszottak abban, hogy mára az internet azzá lett, ami. A tudós szerint azonban bőven van még hová fejlődni; mint elmondta, egy napon a web lehet majd az az eszköz, amelynek segítségével a Föld lakossága globálisan irányíthatja majd a bolygó ügyeit. Az már most a világháló egyik legizgalmasabb vonása, hogy általa új közösségek szerveződtek, amelyek a jelenben vagy a jövőben képesek lehetnek egy teljesen újfajta önigazgatásra.

Tim Berners-Lee 1989-ben egy a részecskefizikát világszerte kutató tudósok közötti gyors és praktikus kommunikációs platformként alkotta meg a mai világháló elődjét, valószínűleg nem is sejtve, hogy találmánya ilyen rövid idő alatt és ekkora mértékben megváltoztatja majd a világot.

Most 15 éve, 1993. április 30-án jelentette be a svájci CERN részecskefizikai kutatóközpont, hogy a web, azaz a világháló technológiájának használata mindenki számára alapvetően ingyenes lesz; ez volt az a lépés, ami igazából elindította a mára hatalmas méreteket öltött információs forradalmat. Berners-Lee ma az általa 1994-ben alapított World Wide Web Konzorcium elnökeként a web nyitottságának, illetve egységes voltának a megőrzését szorgalmazza világszerte.