Vezetékek nélküli televíziózás a Sharptól

Milkovits Gábor, 2008. május 3. 20:28

A Sharp egy olyan új televíziós adaptert mutatott be, amelynek segítségével lehetséges az összes csatlakoztatni kívánt készülék jelét vezeték nélkül eljuttatni a televízióhoz.

A működéshez elég a DVD-lejátszót, a digitális tv-vevőt, a játékkonzolt és mindenféle egyéb eszközt az adapterbe bedugni, majd a továbbítani kívánt összes jel onnan automatikusan a levegőben jut el a tévéhez, megspórolva ezzel a rengeteg drótot, amelyek általában csak igen kényelmetlenül kezelhetők a televízió hátsó oldalán. A megoldás az Amimom nevű cég WHDI (Wireless High Definition Interface – vezeték nélküli nagyfelbontású csatlakozófelület) technológiáján alapszik. A WHDI akár 30 méteres távolságra is képes teljes 1080p felbontású HDMI jelet továbbítani, több falon keresztül is, kevesebb, mint 1 milliszekundum késedelemmel. 

A tervek szerint a technológiát a Sharp minden új, 37, 42 és 46 colos X-series LCD tévéjébe be fogja építeni. A megoldás valóban praktikus, talán egyetlen hátránya az, hogy a szóban forgó adapter mintegy 800 dollárba fog kerülni, ami még arányaiban is sok, ha azt tekintjük, hogy maga a tévékészülék 4000 dollár körül lesz kapható.