Digitálisan szólítja meg a fiatalokat a pápa

Milkovits Gábor, 2008. május 7. 18:19

XVI. Benedek pápa az ausztráliai Sydney-ben megrendezésre kerülő katolikus Ifjúsági Világnap (WYD) alkalmából sms-ben és egy külön erre a célra létrehozott közösségi oldalon is üzenni fog a fiataloknak.

A pápa naponta csoportos sms-üzeneteket fog küldeni a megjelentek mobiltelefonjaira, amelyek célja, hogy ösztönzést és reményt nyújtsanak a fiatal katolikus hívőknek. A hat napos rendezvényre egyébként 2008. július 15. és 20. között kerül majd sor, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy a külön ennek támogatására létrehozott közösségi oldal mikor kezdi meg a működést. A fentiek mellett az is szerepel a rendezők terveiben, hogy a helyszíneken úgynevezett „digitális imafalakat” állítanak föl, amelyek technikailag megegyeznek az sms-falakkal.

A technológiát mindehhez az ausztrál Telstra távközlési szolgáltató adja majd, beleértve a szélessávú és hagyományos mobiltelefonos infrastruktúrát és az imafalakat is. A feladat nem kicsi, mivel az Ifjúsági Világnapon előzetes becslések szerint mintegy 8000 önkéntes, 2000 egyházi személy, 3000 újságíró és nagyjából 225 000 zarándok vesz majd részt. A helyszínek száma Sydney-ben és környékén eléri majd a 700-at. Ausztrália sajátos módon az egyetlen olyan ország az angolszász világban, ahol a katolikus egyház a legnépesebb felekezet a maga 5 millió hívével, köszönhetően a 19 századi ír, illetve a 20. századi kelet-közép-európai (többek között magyar) bevándorlók nagy számának.