SAP, Microsoft: Szövetség banktámogatásra

forrás Prim Online, 2008. május 16. 11:08

Az SAP AG és Microsoft más tagokkal együtt létrehozta a Banking Industry Architecture Network (BIAN) nevű szövetséget. A szövetség célja, hogy támogassák a bankokat egy, az üzleti tevékenységüket segítő szolgáltatásorientált architektúra (SOA) kiépítésében.

Azért, hogy megkönnyítsék a bankok számára a SOA-környezetre való átállást, a szövetség tagjai egybegyűjtik az iparág vezető szereplőit és azokat a globális bankokat, amelyek hajlandók megosztani a területtel kapcsolatos műszaki szakértelmüket a SOA-alapelvek és módszertanok alkalmazásához.
Az SAP által alapított Industry Value Network (IVN) for Banks szövetségre épülő BIAN megalapításában tizenhét tag vesz részt, ezek a következők: AXON, Callataÿ & Wouters, Credit Suisse, Deutsche Bank, Finanz IT, ifb group, ING, Microsoft, Deutsche Postbank, SAP, Standard Bank, Steria, SunGard, SWIFT, Syskoplan, Temenos, Zürcher Kantonalbank.

A BIAN tagjai együtt dolgoznak az ágazaton belül azon, hogy a SOA technológia a működést nem zavaró, lépésről lépésre megvalósuló fejlődés keretében valósulhasson meg. Feladatuknak tekintik egy olyan terv kidolgozását, amely segít az alapvető banki folyamatokat végző szoftverek rugalmasabb használatában és az informatikai rendszerek jobb együttműködésének biztosításában – ezzel pedig a bankok csökkenthetik a kockázatokat és a költségeket úgy, hogy közben az általános tevékenységi színvonal is javul. A BIAN célja a szabványos szolgáltatások fejlesztésének és megvalósításának meghatározása és bátorítása.

A BIAN-tagok szorosan együtt fognak működni a következőkkel:


·    Szabványtestületek:
A BIAN küzdeni fog azért, hogy ahol csak lehetséges, serkentse a már létező szabványok használatát, miközben együttműködik a szabványtestületekkel a teljes ágazat hasznára.
·    Globális bankok: A BIAN a világ minden táján együtt fog működni a bankokkal olyan vállalati szolgáltatások meghatározása érdekében, amelyek jól leképezik a bankok házon belüli célarchitektúráit a következő generációs SOA és üzletifolyamat-felügyeleti alapokon nyugvó banki platformokra.
·    Szoftverszállítók és rendszerintegrátorok: A BIAN világszerte együttműködik majd a vezető független szoftvergyártókkal és rendszerintegrátorokkal, akik a házon belüli és a szoftverszállítóktól származó platformokkal együtt használható vállalati szolgáltatásokat kívánnak készíteni és megvalósítani a bankok számára.