Átlépte az országhatárokat a "Kattints rá, Nagyi!"

forrás Prim Online, 2008. május 17. 08:32

A Budapesti Művelődési Központ jogvédett oktatási programja átlépte az országhatárokat: egy Európai Unió által támogatott, kétéves tanulási kapcsolatok projekt eredményeképpen Komárnóban és Csíkszeredán is elindult az idősek internet-oktatási programja.

A Silvernet projekt előzményéül szolgáló „Kattints rá, Nagyi!©” című, idősebbeknek szóló alapfokú internet-felhasználói tanfolyam Magyarországon már több mint ötödik éve sikertörténet. Az oktatási program révén a 2007. év végére a kétezredik szenior tanuló is megkapta a lehetőséget, hogy Újbuda Önkormányzata és a UPC Magyarország Kft. támogatásával jelképes ezer forintos áron részt vehessen a huszonöt órás kiscsoportos tanfolyamon, és számára is megnyíljon a világháló. Jelenleg húsz település idős tanulóit várják a partner közművelődési intézmények.

A tanfolyamok után több helyszínen közösségi internet-elérési ponton gyakorolhatnak a internetező idősek, valamint klubfoglalkozásokon is részt vehetnek. Általános tapasztalat, hogy az újdonsült netnagyik közül sokan spontán közösségekbe rendeződnek, vagy valamelyik online nagyi-agórához csatlakoznak.
A tanfolyamot végzettek „EZÜSTNET – Internetező Idősek Országos Egyesülete” néven egyesületet is alakítottak. A folyamatosan bővülő tagság köreibe az egyesület továbbra is várja az ország minden pontjáról a chatelni, levelezni vágyókat.

A SILVERNET projekt négy szeminárium köré szerveződik. Az első találkozón a határon túli tanulók, oktatók és szervezők megismerkedhettek az oktatási programmal s felkészültek annak helyi adaptációjára, indítására.

Az első határon túli tanfolyamok zárultával most májusban Csíkszeredán találkoznak az erdélyi tanfolyamok tanulói, valamint az újbudai netnagyik. Beszámolnak a tanfolyam tapasztalatairól, s lehetőség nyílik az eddig csak „virtuálisan” megismert idős „diáktársak” személyes találkozására is.

A romániai Soros Oktatási Központ Alapítvány, valamint a szlovákiai Szakképző és Felnőttképzési Intézetet munkatársai szakmai egyeztetést tartanak az oktatási módszerekről, eredményekről, s közös tapasztalataik alapján tovább finomítják az oktatási módszert. Ennek köszönhetően idén teljesen új, még hasznosabb tanfolyami jegyzet készül a tapasztalatok ötvözéséből.

A projekt az Európai Bizottság Egész életen át tartó tanulás programja keretében valósul meg.