Részleges Yahoo-felvásárlást tervez a Microsoft

Kiss Ádám Zoltán, 2008. május 19. 21:01

A többszöri elutasítás után váratlanul mégis kifejezte Yahoo iránti érdeklődését a szoftvercég, ám ezúttal nem teljes felvásárlásban, hanem valamilyen részleges megállapodásban gondolkodnak.

Meglepő fordulat, hogy a két vállalat közti sikertelen tárgyalássorozat, majd a meglehetősen elhidegült kapcsolatok ellenére a Microsoft mégis újabb elképzelésekkel állt elő a két cég közös jövőjével kapcsolatban.

A döntés hátterében álló egyik tényező lehet a Yahoo részvényeinek esése, és a vállalat általános jövőképhiánya, valamint a vezetés döntéseinek megkérdőjelezése. A milliárdos befektető Carl Icahn már többször hevesen bírálta a Yahoo vezetését, miszerint az igazgatóság a saját és nem a részvényesek és a vállalat jövőjét tartja szem előtt.

Ezúttal nem a közel 47 milliárdos vételi ajánlat felmelegítéséről van szó, hanem egy részleges tranzakcióról, vagyis a Microsoft a Yahoo egyik fő részvényesévé válna, de nem egyedüli, vagy többségi tulajdonosává. Sem a Yahoo, sem a Microsoft nem közölt részleteket az ügyről, ám az elemzők szerint lehetséges, hogy egy ilyen részleges megállapodás már jóval sikeresebb lesz. Egyrészt segít megemelni a Yahoo részvényeinek értékét, másrészt a Microsoft is elérhet számosat stratégiai céljai közül, anélkül, hogy az üzletet összeolvadásnak, vagy felvásárlásnak neveznék. A szakértők szerint egy ilyen megállapodás a Yahoo igazgatóságának is érdekében áll, mivel a pénzügyi nyereség mellett Icahn kritikái alól is kihúzná a talajt. A részleges felvásárlás ötlete egyébként nem új, a Murdoch-féle News Corp. ehhez hasonló ajánlatot lebegtetett meg az elmúlt hónapban, két Microsoft ajánlat között.