AMD GAME! hardverspecifikáció játékközpontú PC-khez

Milkovits Gábor, 2008. május 19. 23:21

Az AMD és több PC-gyártó egy új együttműködés keretében „AMD GAME!” címkével látná el a jövőben azokat a számítógépeket, amelyek AMD processzoralapon működnek és egyúttal kifejezetten alkalmasak játékprogramok futtatására.

Nigel Dessau, az AMD marketingigazgatója a sajtónak elmondta, hogy a felirattal ellátott rendszerek AMD Phenom, Athlon, vagy a jövőben megjelenő Turion Ultra processzorral, ATI Radeon HD 3000 szériás videókártyával, illetve valamilyen, egyelőre nem körvonalazott AMD lapkakészlettel fognak rendelkezni. A teljes PC-ken kívül lehetőség lesz külön „AMD GAME!” feliratú alkatrészek beszerzésére is azok számára, akik inkább maguk raknák össze a számukra ideális rendszert. Ettől függetlenül a kezdeményezés valódi célja az, hogy a vásárlók a közepes vagy netán alsó árkategóriás PC-k között könnyebben találjanak olyan számítógépet, amelyen jó vagy viszonylag elfogadható játékélményt szerezhetnek. Egy nemrég készített felmérés szerint ugyanis a tavaly értékesített számítógépek kétharmada csak szerény hardverháttérrel bírt a játékokhoz, míg azok, aki a megfizethető gépek között kerestek valami erre alkalmasabbat, többnyire kénytelenek voltak hosszasan utánajárni.

Az együttműködéshez az AMD-nek az Acer-t, az Alienware-t, a Logitech-et és a Microsoft-ot sikerült eddig megnyernie. Kérdőjelek persze jócskán akadnak; nehéz például elképzelni, hogy a mostani helyzetben valami olyan abszolút etalont találjanak a játékok között, mint jó néhány évvel ezelőtt a Doom volt, amelynek futtatási képessége eldönthetné egy rendszerről, hogy alkalmas-e játékra, vagy sem. Ugyanígy az sem világos, hogy hány évig heverhet majd egy üzlet polcain egy ilyen matricával ellátott gép vagy alkatrész anélkül, hogy az embléma érvényét veszítse. Ennek ellenére a kezdeményezésben van ráció, hiszen a PC-gyártók számára kulcsfontosságú kérdés, hogy ne hódítsák el tőlük az összes játékost az egyre többet kínáló és egyre népszerűbb konzolok.