Bill Gates-hologram Kuala Lumpurban

Milkovits Gábor, 2008. május 20. 21:04

A malajziai fővárosban megrendezett Informatikai Világkongresszuson (WCIT 2008) Bill Gates Microsoft-elnök nem hús-vér valójában, hanem egy 4,6 méter magas kivetített hologram formájában jelent meg a nagyjából 400 fős közönség előtt.

A milliárdos beszédét HD nagyfelbontásban rögzítették két héttel ezelőtt Seattle-ben, majd a Kuala Lumpur-i Kongresszusi Központ gyűléstermében életnagyságnál vagy két és félszer nagyobb méretben egy műanyag fóliára vetítették. A HD mozgókép holografikus vetítéssé alakítását a helyi, azaz maláj ’Fat Boys Records Sdn Bhd’ nevű, szórakoztatóiparban érdekelt társaság végezte és az eredmény lenyűgözte a megjelenteket, akik a beszéd után tapssal jutalmazták a technikai bravúrt. A Microsoft hivatalosan megerősítette, hogy Bill Gates most először jelent meg hologram formájában a nyilvánosság előtt. A vállalat hamarosan leköszönő elnöke egyébként azt üzente a megjelenteknek és a világnak, hogy cége a jövőben a számítógéppel még nem rendelkező ötmilliárd emberhez is el szeretne jutni termékeivel és szolgáltatásaival.

A fenti hírről a klasszikus science fiction irodalomban valamennyire is járatos olvasónak önkéntelenül Isaac Asimov Alapítvány trilógiája juthat eszébe, amelyben egy a jövőt megjósoló tudós - Hari Seldon - évekkel a halála után is előre meghatározott időpontokban, hologramként megjelenik a nyilvánosság előtt és homályos útmutatásokat ad a további jövőre vonatkozóan. A Microsoft arról egyelőre nem nyilatkozott, hogy Gates a későbbiekben is tervez-e hasonló módon megjelenni a világ különböző pontjain, illetve rögzítenek-e vele előre olyan beszédeket, amelyekben a cégtől való visszavonulása után is üzenhetne a nyilvánosságnak. Persze az is valószínű, hogy a Bill & Melinda Gates Foundation alapítványnál folytatott jótékony munkája kapcsán úgyis számtalan fórumon hallatja még a szavát személyesen is a világ jövőjét érintő kérdésekkel kapcsolatban.