EMC: a csúcskategóriás merevlemezek két éven belül eltűnnek

Kiss Ádám Zoltán, 2008. május 21. 23:18

A vállalat egyik vezetője szerint a high-end kategóriába tartozó merevlemezeket két éven belül leváltják a flash alapú modellek.

Dave Donatelli szerint a világ legnagyobb adattárolási cége felkészült a váltásra, miszerint a high-end merevlemezek hamarosan eltűnnek a piacról. De miről is lehet pontosan felismerni ezt a szektort? Az asztali és noteszgépekbe tömegesen gyártott SATA, vagy PATA megoldásokkal szemben itt más specifikációkra figyelmek oda.

Gyorsabbak: 10-15K RPM, akár 3x IOPS
Sokkal megbízhatóbbak: 10-szer jobb olvasási specifikációk, 3-5x MTBF
Csúcskategóriás csatolófelülettel rendelkeznek, mint a Fibre Channel (FC), vagy a Serial Attached SCSI (SAS)
Jellemzően kisebb a kapacitásuk, 74 GB és146 GB a két legnépszerűbb méret, nem létezik viszont 1 TB-os modell
Sokkal drágábbak, az ár gigabájtonként akár tízszeres is lehet

Mindebből látszik, hogy itt a megbízhatóság és a teljesítmény az elsődleges, így ha ebben a szektorban sikereket érhetnek el a flash alapú SSD-k, akkor az biztos jele annak, hogy már nem kell számolnunk számottevő műszaki, megbízhatósági problémákkal. Az EMC megvizsgálta a jelenlegi kínálatot, és zöld utat adott az SSD-nek. A sebesség nem lehet gond ebben a kategóriában, és az árak várhatóan 2010 közepére azonosak lesznek a mai high-end kategória gigabájtonkénti áraival. A vállalat a megbízhatóságot sem tartotta akadálynak, mivel a gyártók és a tesztek egyaránt legalább egymillió írás-olvasás periódust garantálnak. Mindezt összevetve, és figyelembe véve az SSD kisebb méretét és nagyobb fizikai ellenálló képességét, már nem tűnik úgy, hogy Donatelli túl korai időpontot nevezett meg a váltással kapcsolatban.