A felhasználóknak nem tetszik, hogy készülékhez kötöttek a Nokia N-Gage játékok

Milkovits Gábor, 2008. május 22. 22:01

Egyre több felhasználó panaszkodik amiatt, hogy a Nokia új N-Gage játékplatformjáról letöltött játékprogramok csak egy adott készüléken futtathatók, azaz, ha valaki lecseréli mobilját, nem vihetők át az új telefonra.

Az ezzel kapcsolatos panaszok számos az N-Gage-el kapcsolatos fórumon elszaporodtak, javarészt dühös és felháborodott vélemények formájában. A Nokia álláspontja a kérdésben az, hogy technikailag így akadályozható meg leghatékonyabban a szoftverkalózkodás, ami egyébként feléjük is elvárás a játékprogramok fejlesztői részéről. Azáltal viszont, hogy csak egy mobilon érvényesíthető a játékot aktiváló kód, nehéz helyzetbe hozzák a felhasználókat, mivel új mobil vásárlásakor újra meg kell venniük kedvenc játékaikat ahhoz, hogy az új készüléken is játszhassanak velük. A helyzeten csak ront, hogy az a pár sor, ami erről tájékoztatja az ügyfeleket, jól el van rejtve a felhasználói feltételek hosszú sorában, így a legtöbben a vásárláskor nincsenek ennek tudatában.

Annak ellenére, hogy a felhasználói panaszok sokasodnak, úgy tűnik, hogy a Nokia egyelőre szilárdan kitart eredeti álláspontja mellett a kérdésben. Abban az esetben, ha az adott készülék javításra szorul, az ügyfél új aktiváló kódokat kaphat egyszer már letöltött játékaihoz, új vétel esetén azonban ez nem érvényes.

A finn székhelyű mobilóriás még 2003-ban próbált először egy külön erre a célra kifejlesztett, N-Gage-nek elkeresztelt játékközpontú mobiltelefonnal betörni a játékgépek piacára, a készülék azonban sohasem lett igazán népszerű. A szintén N-Gage elnevezésű játékletöltő platform a nagyobb OVI internetes szolgáltatáscsomag részeként nemrég kezdte meg működését: jelenleg nagyjából 30 játékprogram tölthető le róla korlátozott számú készüléktípusra.