Gazdák elektronikus kérelembenyújtását segítő HP-infrastruktúra és -rendszerintegráció

Kovács Attila, 2008. május 23. 14:38

Mintegy 100 millió forint nagyságrendű, közös FVM-HP projekt eredményeiről adott számot ma sajtótájékoztató keretében Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, Margittai Miklós, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke és Hegedüs Gábor, a Hewlett-Packard Magyarország Kft. vezérigazgatója. A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter új rendelete alapján 2008. május 15-ig kellett kitölteni és beadni elektronikus úton - Ügyfélkapun keresztül - az Európai Mezőgazdasági Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatási kérelmeket. Az elektronikus beadás informatikai hátteréhez az infrastruktúrát, valamint a rendszerintegrációs és tanácsadási szolgáltatást a Hewlett-Packard Magyarország Kft. nyújtotta.

Gráf József a következőkről tájékoztatott. A gazdálkodók 95 százaléka (183893 fő) önkéntesen, elektronikus úton adta be az idei területalapú kérelmét (összesen 4 997 803 hektárra) és regisztrálta magát. Az EU más országaiban átlagosan ez a szám 65%.

Margittai Miklós szerint: két hálózat készült el (falugazdálkodási, agrárgazdasági); az elektronikus kérelem beadási rendszerbe tartalmi ellenőrzést is beépítettek; a rendszer működése, a kezdeti bizonytalanságok, fennakadások után, mára maradéktalanul teljesíti a vele szemben elvártakat.

Hegedüs Gábor elmondta: a HP Magyarország bevételeinek mintegy 40%-a származik az államigazgatásból, az az igen rövid idő alatt igen nagy munkát igénylő FVM átfogó rendszerintegrációs projekt az öt legnagyobb hazai HP projekt egyikének számít. A rendszer hardver és hálózati elemeinek fejlesztése során kiemelt hangsúlyt kapott a 7x24 órás hozzáférhetőség, valamint az üzemeltetés szempontjából kritikus rendelkezésre állás biztosítása. Az Ügyfélkapu rendszerhez integráltan kapcsolódó portálépítésen túlmenően, a HP 14 darab Intel alapú blade kiszolgálógépet szállított az E-nter elektronikus kérelem-feldolgozási rendszer zavartalan működtetéséhez, biztosította a virtualizációt szolgáló szoftvereket és a hálózatbiztonsági eszközöket is. A biztonsági berendezések részét képező kriptográfiai célhardvert és az ahhoz kapcsolódó szoftverfejlesztési munkát is a HP nyújtotta. Az egyedi programfejlesztési munkákban alvállalkozói szinten az Unitis Kft. vett részt. Az eszközökön futó operációs rendszereket, egyéb szoftverlicencekkel együtt a HP Magyarország telepítette, optimalizálta.