Átlátszó videóvetítő szemüveg a Sonytól

Milkovits Gábor, 2008. május 24. 18:04

A Sony egy olyan speciális „szemüveget” mutatott be a Los Angeles-i SID kiállításon, amely úgy tud a lencsék belső felén teljes színes képet megjeleníteni, hogy eközben 85 százalékban átlátszó marad.

A bemutatott prototípus igazából egy szemüvegbe épített mp4 lejátszó, amely a mindössze 3 milliméter vastag lencsék belső felén QVGA felbontású, szabványosan színhű, 2500 c/m2 fényerejű, 50:1 kontrasztarányú mozgóképeket tud megjeleníteni, megőrizve az üveg átláthatóságának 85 százalékát. A Sonynak sikerült az igen vékony felületen három, a vörös, a zöld és a kék árnyalatokat megjelenítő holografikus filmréteget elhelyeznie, emellett pedig két külön hullámvezérlőt is felvitt rá, egyet a zöldhöz, egyet pedig a vöröshöz és a kékhez. A másik fontos fegyvertény, hogy az összes többi szükséges alkatrészt sikerült kétoldalt, a szárakban elhelyezni, így semmi egyéb nem korlátozza az átlátszóságot, illetve nem növeli a lencsék vastagságát. A teljes szemüveg egyébként 120 grammot nyom.

A Sony a találmánnyal kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy egyelőre nem döntöttek az esetleges üzleti hasznosításról, azaz nem lehet tudni mikor lesz belőle piaci termék, mindenesetre a fejlesztők 2010-re szeretnék ezt megvalósítani.