Napokon belül érkezik az asztali Eee PC

Kiss Ádám Zoltán, 2008. május 25. 17:57

Az Asus, reagálva alsókategóriás noteszgépének sikerére, egy ehhez hasonló koncepciót valósít meg Ebox néven. Ez várhatóan még az Eee-nél is olcsóbb lesz, hiszen nem tartalmaz kijelzőt sem.

Amikor Negroponte professzor megalkotta a fejlődő országoknak szánt XO noteszgépet, a legtöbben lehetetlennek minősítették vállalkozását, és bukását jósolták. Azóta a százezres megrendelések futottak bea gépre, mely már második generációs változatban is elkészült, ám a legfontosabb, hogy új piaci kategória létrejöttét generálta.

Az Asus reagált a leggyorsabban, és kiadta nagy sikert arató Eee noteszgépet, mely böngészésre és MSN, e-mail kapcsolattartásra a legjobb, viszont ára is igen nyomott. A kissé divatcikké is vált Eee után logikus lépés volt egy asztali változat megjelentetése. Aki nem szeretnék játékra, videóvágásra, vagy bármilyen komolyabb médiakezelési feladatra használni gépüket, azok megelégedhetnek a gép tudásával.

Az Ebox névre keresztelt újdonság Linux operációs rendszer használ az ár lent tartása végett, és 2 GB-os memóriát kapott, ami gördülékennyé teheti a böngészést. Az optikai meghajtó nélküli gép azonban sajnos nem technológiai áttörés, még mindig egy hagyományos, 160 GB-os merevlemez lakik benne, így tulajdonképpen tényleg csak egy alap PC. Hasonló termékkel találkozhatunk például a Shuttle kínálatában, és hogy melyik cég lesz a befutó, azt elsősorban a marketing és a külső megjelenés döntheti majd el. Az Ebox biztosan kapható lesz fehér és fekete változatban, de feltűntek grafikai megoldásokkal díszített modellek is, megjelenési dátuma várhatóan június 3. lesz.