Internethajó: több a felhasználó, de a szakma mégsem boldog

MTI Sajtóadatbank, 2008. május 26. 09:05

A javuló tendenciák ellenére a magyar kormányzat nem használja ki az informatikában rejlő gazdasági lehetőségeket, ez pedig Magyarország lemaradását eredményezi - erről is szó volt csütörtökön az Internethajó egyik szakmai ülésén.

Az Internethajó éves helyzetjelentésének taglalása során élénk vita alakult ki az államigazgatás informatikában betöltött szerepéről.

Eszes Gábor, a gazdasági tárca volt főtanácsadója kijelentette: becsapja magát a kormányzat, ha azt gondolja, hogy ő teremtette meg a szélessávú internet-hozzáférés nagyfokú elterjedését Magyarországon. Az emberek voltak azok, akik előmozdították ezt a folyamatot, nem az államigazgatás, ami semmit sem tett ezért - tette hozzá.

Ezt Márton Györgynek, a Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvivőjének szavaira reagálva mondta, aki szerint az internetszolgáltatók tekintetében a hatóság megteremtette annak lehetőségét, hogy a monopolszolgáltatók versenyhelyzetbe kerüljenek, más gazdasági szereplők belépése által.

A rendezvényen a szakemberek kiemelték annak jelentőségét, hogy a szélessávú elérés szinte kizárólagossá vált az országban, az előfizetői árak drasztikusan csökkentek, ezzel együtt növekszik a felhasználók száma és aktivitása.

Többen kifogásolták ugyanakkor, hogy az informatika gazdasági vetülete nem kap elég súlyt a politikában. Kis Gergely, a magyarországi internethelyzetről szóló könyv, a Kék Notesz egyik szerzője kiemelte: minden, informatikára fordított forint növeli Magyarország gazdasági teljesítményét, versenyképességét, de hiányoznak azok a kormányzati döntések, amelyek megteremthetik ennek a lehetőségét.

Z. Karvalics László, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezetője szerint 2008-ban nem volna szabad felvetődnie annak, hogy a minisztereknek magyarázniuk kell az informatika fontosságát.

A szakemberek szerint hibás a jelenlegi decentralizált szabályozás, szükségesnek tartják az egységes, professzionális irányítás kialakítását. Azt is fontosnak nevezték, hogy az informatikai szempontok minden kormányzati projektben érvényesüljenek.

Kis Gergely ugyanakkor hozzátette: az informatika nem cél, hanem eszköz a társadalom kezében a közösségi és egyéni boldoguláshoz.