Óriási digitális tudatlanság Magyarországon - óvatosságra int a Panda

forrás Prim Online, 2008. május 26. 18:37

A Panda Security az Internethajó című rendezvény kapcsán hívta fel a figyelmet arra a jelenségre, amely az internetpenetráció terjedésével egyre nyilvánvalóbbá válik Magyarországon, s amely leginkább „digitális tudatlanságnak” nevezhető.

– Rendkívül jó, hogy a szélessáv ilyen ütemben terjed Magyarországon – kommentálta az Internethajó kapcsán bemutatott Kék Noteszt Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. A magyarországi digitális társadalom helyzetjelentésében felvázolt tény, miszerint manapság szinte minden internetkapcsolat szélessávú, valamint, hogy a hozzáférések ára egyre csökken, örvendetes – a szakember azonban óvatosságra int.

– Egyre nagyobb ütemben nő hazánkban az internet-hozzáférések száma, ami önmagában nagyon jó, viszont számtalan veszélyt rejt magában. Régen ugyanis a hozzáértők kiváltsága, a „kockafejek” játszótere volt az internet, egy jó ideje azonban már azok is csatlakozhatnak, akiknek az ismeretei legalábbis hiányosak. Ezzel azonban még messze nincs vége, hiszen lassanként – hála a különféle felzárkóztató programoknak, mint például a teleházaknak – olyan rétegek is csatlakoznak majd, akik számára mindez alapvetően idegen közeg. Nem értenek hozzá, nem ismerik a rendszer veszélyeit és buktatóit, és ezáltal nem csak önmagukra, hanem a már csatlakozott többségre is veszélyt jelentenek. A „digitálisan félműveltek” képzik azokat, akik még tapasztalatlanok, és gyakorlatilag egy egész internetes generáció nő fel, akik számára a biztonság fogalma kimerül egy szimpla vírusirtóban. Pedig ez már régóta kevés. A Gartner 2007-es felmérése szerint csak az Egyesült Államokban 3,2 milliárd dolláros üzlet volt az adathalászat; a Panda víruskereső motorja pedig már most több, mint 3 millió (!) egyedi vírust képes megkülönböztetni.

Sándor Zsolt szerint a kommunikációban éppen ezért kiemelt szerepet kellene biztosítani a digitális biztonságnak, hiszen az egész információs társadalom alapvető érdeke az élhető digitális világ. A szakember állítja: a legtöbben a biztonságot illetően tévhitekbe ringatja magát, ezek a tévhitek pedig felvilágosító kampány híján csak terjedni fognak.