3,3 milliárd mobil világszerte

Milkovits Gábor, 2008. május 26. 21:34

A Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) legfrissebb felmérése szerint jelenleg 3,3 milliárd ember használ mobiltelefont világszerte, ami a Föld teljes népességének mintegy a felét jelenti.

Az utóbbi évek hihetetlen mértékű növekedése mögött az áll, hogy a szegényebb térségekben rohamléptekkel nő a mobiltulajdonosok száma, már csak azért is, mivel itt a vezetékes távközlési infrastruktúra elmaradottsága miatt amúgy is óriási előrelépést jelent egy mobiltelefon. Ezt kiegészíti, hogy a készülékek ára elérte azt az alsó szintet, ami végül hatalmas keresletet gerjesztett a fejlődő világban; a folyamat egyértelmű nyertese a Nokia, amely méreténél fogva megfelelő mennyiségű olcsó mobiltelefont tud gyártani és értékesíteni a ráfizetés veszélye nélkül.

Miközben tehát 2006-2007 folyamán a teljes mobilpiac 22 százalékkal gyarapodott, Afrikában és Ázsiában 39, illetve 28 százalékkal több mobilt adtak el, mint a megelőző évben. Csak Indiában és Kínában 154 millióval, illetve 143 millióval nőtt a mobiltelefon-előfizetők száma az elmúlt két év folyamán. Eközben a vezetékes telefon-előfizetések száma alig 1 százalékkal emelkedett világszerte, ami egyértelmű stagnálást jelent. Az internet viszont nyilvánvaló felszálló ágban van, elsősorban a fejlett térségekben: itt a szélessávú előfizetések aránya eléri a 66 százalékot, míg a fejlett országokban ugyanez alig 1 százalék.