50 százalékkal több Windows Mobile 2008/2009-ben

Milkovits Gábor, 2008. május 27. 21:01

A Microsoft a 2008/2009-es pénzügyi évben legalább ötven százalékkal több Windows Mobile operációs rendszerű mobiltelefon eladásával számol világszerte, mint egy évvel korábban.

Az idén júniusban kezdődő pénzügyi évre nagyjából 20 millió Windows Mobile okostelefon eladására számít a vállalat, míg a 2006/2007-es szezonban valamivel több, mint 11 millió darabot értékesítettek. Eddie Wu, a Microsoft távol-keleti mobilszoftver-felelőse a sajtónak elmondta, hogy ez igen kedvező növekedésnek felel meg, ráadásul az olyan térségekben, például Észak-Amerikában és Nyugat-Európában is számottevő a gyarapodás, ahol egyéb szempontból meglehetősen telített a piac és ezért stagnálnak a mobilcégek bevételei. A leggyorsabb forgalombővülés ugyanakkor Windows Mobile-szempontból a Távol-Keleten, a Közel-Keleten, Brazíliában, Oroszországban és Indiában tapasztalható.

Eközben persze a versenytársak sem tétlenkednek; az úgynevezett okostelefonok elsöprő többségén továbbra is az elsősorban a Nokia által támogatott Symbian operációs rendszer fut, emellett pedig fontos új szereplő az Apple is az iPhone-nal és szoftverével. Kevin Chang, a Citogroup elemzője szerint a Windows Mobile a prognosztizált 50 százalékos bővülés mellett sem valószínű, hogy egyhamar beéri a Symbian-t. Fontos szempont viszont, hogy a Microsoft mobilszoftvere támogatja az érintőképernyős eszközök használatát, emellett pedig nemsokára lehetővé teszi majd azt is, hogy a mobilböngészők az iPhone-éhoz hasonló módon, a számítógépes megjelenéshez a lehető legközelebb álló formában töltsék be a weboldalakat a Windows Mobile-alapú készülékeken.

A Gartner adatai szerint 2007-ben 12 millió okostelefont értékesítettek világszerte, 52,5 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A neves elemző cég előrejelzése szerint 2008-ra és 2009-re is kétszámjegyű növekedés várható.