Óriási büntetést kaphat az Intel

Genda Csongor Zoltán, 2008. május 28. 19:04

A Financial Times Deutschland értesülései szerint az Európai Bizottság meg akarja tiltani az Intelnek, hogy tovább gyakorolja illegális marketingpolitikáját, továbbá többmilliárdos pénzbírságra is számíthat a csipgyártó.

A német lap úgy tudja, hogy Neelie Kroes versenyügyi biztos már döntött az ügyben, s felelősségre akarja vonni a vezető processzorgyártót, mert az bizonyítottan visszaélt piaci fölényével. Az EU már régóta vizsgálódik az Intel háza táján, mivel az AMD még évekkel ezelőtt bepanaszolta az illetékes hivataloknál legnagyobb riválisát, mondván, hogy annak manipulatív forgalmazási praktikái miatt nem tud nagyobb piaci részhez jutni. A vád szerint az Intel lefizetések, szabálytalan engedmények és törvénytelen háttéralkuk révén elérte a számítógépgyártóknál, hogy ne vagy csak nagyon kevés termékeikbe építsék bele az AMD CPU-it.  Az FTD beszámolója szerint a kartellügyi bizottság nyáron hozza nyilvánosságra ezzel kapcsolatos döntését, az illegális piaci praktikák betiltása azonban máris bizonyos. Az Intel azonban ennyivel nem úszná meg, hiszen feltehetőleg komoly pénzbüntetést is kell majd fizetnie, a vállalat éves forgalmának akár 10%-át is elveszítheti, ami nem kevesebb mint 2,6 milliárd dollár. A vezető processzorgyártóval együtt süllyedhet még a Media Saturn elektronikai kereskedőlánc is, amely konszern állítólag súlyos milliókat kapott azért, hogy termékpalettáján csupán az Intel-rendszereket tartsa meg.

Az Intel továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy ők tisztességesen jártak el minden esetben, és nem éltek vissza piaci fölényükkel az AMD kárára.