Újabb USA-EU kereskedelmi vita az elektronikai eszközök ügyében

Milkovits Gábor, 2008. május 28. 22:09

Az Egyesült Államok újabb vitát kezdett az Európai Unióval amiatt, mert szerintük az EU a behozott elektronikai cikkekre kirótt vámokkal megszegi a Világkereskedelmi Szervezet 1997-es Információ-technológiai Megállapodását (ITA).

Minderről Susan Schwab, az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselője (USTR) nyilatkozott. Közleményében arra szólította fel az Európai Uniót, hogy tartósan törölje el az általa importált elektronikai eszközökre kiszabott új vámokat és fejezze be a tarifák manipulálását, mivel ezzel hátráltatja a technológiai fejlesztéseket és az innovációt. Schwab irodája szerint a szóban forgó termékekből több mint 70 milliárd dollár értékben exportálnak évente az amerikai cégek, ám hogy ebből mennyi kerül Európába, az nem derült ki.

Az Európai Bizottság élesen visszautasította a bírálatot és az USTR érveit, válaszközleményében kifejtve, hogy az Egyesült Államok az, amely nem hajlandó tárgyalni az ITA hatálya alá tartozó termékek kereskedelméről. A közlemény rámutat arra, hogy az ITA tartalmaz egy olyan felülvizsgálati záradékot, amely lehetővé teszi az aláíróknak, hogy új helyzetben saját hatáskörben eljárjanak. Az EB emellett újfent kifejezte hajlandóságát, hogy bármikor kész tárgyalni az összes többi ITA tagországgal.

A mostani vita közvetlen kiváltó oka az, hogy az ITA aláírása óta olyan új termékek, például nagyméretű számítógépes monitorok, multi-funkciós nyomtatók vagy televíziós videórögzítő beltéri egységek jelentek meg a kereskedelemben, amelyeket amerikai cégek Kínában, Vietnamban vagy hasonló helyeken olcsón legyárttatnak, majd saját márkanevük alatt világszerte forgalomba hoznak. Az EU illetékes szerveinek az az álláspontja, hogy ezekre a cikkekre nem vonatkozik az ITU megállapodás, így akár 14 százalékos behozatali vámot is kivetnek rájuk.