AMD Puma a Computexen, Intel Centrino 2-csúszás

Milkovits Gábor, 2008. május 29. 08:34

A TG Daily online technológiai hírújság értesülése szerint az AMD a június 3-án kezdődő tajpeji Computex kiállításon bemutatja Puma elnevezésű új noteszgépplatformját, miközben csúszik az Intel Centrino 2 bevezetése.

A természetesen tajvani gyártóktól származó információk szerint a Puma platform hivatalos startjára a kiállítás első napján, azaz 3-án kerül majd sor. A platform a ’Griffin’ kódnevű, hivatalos nevén Turion Ultra processzort, a 780G lapkakészlet laptopverzióját (RS780M), illetve az utóbbiba integrált Mobility Radeon (ATI) 3200 grafikus lapkát és WiFi csipet tartalmazza. A Puma minden laptopformátumhoz elérhető lesz a 12,1 colostól a 17 colosig, választhatóan különálló ATI Mobility Radeon 3450, 3650 és 3850 grafikus csippel, illetve korlátozott mértékben flash SSD háttértárral is.

A nagy kérdés nyilvánvalóan az, hogy mikor jelennek meg értékelhető mennyiségben az integrált grafikus csipet tartalmazó platformon alapuló első noteszgépek a piacon. Az időzítés különös jelentőséget nyert azáltal, hogy az Intel bejelentette, hogy új, 45 nanométeres Penryn CPU-kon alapuló, szintén integrált grafikás Centrino 2 noteszgépplatformja a tervezett június végi időpont helyett csak július-augusztusban jut majd el a vásárlókhoz. A csúszást az Intel hivatalos közleménye szerint egyrészt éppen az integrált grafikus lapkával kapcsolatos műszaki problémák okozzák, másrészt pedig gondok adódtak a 802.11 n vezeték nélküli szélessávú adatátviteli szabvány használata körüli hatósági engedélyezéssel is. Márpedig a nyár közepén induló „iskolakezdési” bevásárló szezon kulcsfontosságú bármely vállalat számára, így döntő lehet a Puma és a Centrino 2 jövője szempontjából is.