Energiatakarékos Hitachi merevlemezek fogyasztói elektronikai eszközökbe

Milkovits Gábor, 2008. május 29. 09:03

Miközben egyre több gyártó áll elő takarékos „zöld” számítógépes merevlemezes meghajtókkal, a Hitachi új, alacsony fogyasztású CinemaStar winchesterei szórakoztatóelektronikai készülékekhez lettek kifejlesztve.

A japán gyártó álláspontja szerint az energiatakarékosság nemcsak a munkahelyeken, de a háztartásokban is fontos szempont lehet, emellett pedig van egy olyan járulékos előnyük is az új adattároló eszközöknek, amit a hétköznapi vásárlók is vonzónak találhatnak. Ez pedig az a tulajdonságuk, hogy legalábbis a Hitachi szerint jóval csöndesebben üzemelnek, mint az átlagos merevlemezek. A nevükből is sejthetően az új CinemaStar („mozicsillag”) winchestereket elsősorban asztali digitális videófelvevőkbe szánják, amelyeknél valóban érdekes lehet, hogy tévénézés közben mennyire zavarják az általuk kiadott zajjal a nézőt.

A 3,5” formátumú CinemaStar 5K500 maximálisan 500 GB kapacitást kínál és pihenő állásban 2,7-3,2 wattot fogyaszt, ami a hasonló eszközökének nagyjából a fele. Ehhez az winchesterhez a gyártó valamiért nem közölt aktív fogyasztási adatokat, ugyanakkor kiemelte, hogy ez az első olyan merevlemez, amely a cég „CoolSpin” motortervezési technológiája révén az átlagosnál csöndesebben üzemel, illetve kevesebb energiát igényel a lemeztányér felpörgetéséhez. Ezzel párhuzamosan csökken a hőleadás is, ami kisebb teljesítményű és így szintén halkabb hűtőventilátorok használatát teszi szükségessé, sőt mellőzésüket is lehetővé teszi.

A 2,5”, 120-350 GB-os CinemaStar C5K320 szintén kiemelkedően csöndesen üzemel, emellett pedig írás és olvasás közben 1,8; készenléti állapotban pedig 0,55 wattot fogyaszt. Ez 10-20 százalékkal marad alatta az átlagos 2,5” winchesterek energiaigényének. A két új Hitachi merevlemez júniustól lesz kapható, egyelőre ismeretlen árakon.