A Dell is beszáll a minilaptopok versenyébe

Milkovits Gábor, 2008. május 29. 22:11

Az OLPC XO által gerjesztett és az Asus Eee által felpörgetett divat úgy tűnik egyre több gyártóra átragad, így a HP és az Acer után most a Dell is egy mini-laptoppal készül előrukkolni.

A prototípust állítólag maga Michael Dell vezérigazgató mutatta meg az „All Things Digital” kiállításon a Gizmodo internetes technológiai híroldal munkatársának. Sajnos a hardverről és a szoftverekről egyelőre semmilyen részlet nem ismeretes, gyanítható azonban, hogy a Dell mini-laptopja is az Intel új, szuper-energiatakarékos Atom processzorainak valamelyikével és a hozzátartozó platform elemeivel lesz ellátva. A gép munkaneve „Mini-Inspiron”, ez azonban korántsem jelenti azt, hogy ez lesz a végleges elnevezés is. Az Intel a június 3-án induló tajvani Computex kiállításon számos Atom-alapú rendszert tervez bemutatni különféle gyártóktól, így elképzelhető, hogy a Dell készüléke is köztük lesz.

Az Asus Eee elsöprő sikere után elemzők úgy becsülik, hogy jövőre mintegy 3,6 millió darab 500 dollárnál olcsóbb laptopot adnak majd el világszerte. Maga az Asus már az idei első félév során közel kétmillió Eee értékesítésével számol; igaz, a csúcsmodell ára mintegy 50 dollárral meghaladja az említett határt.