Digitális szeptember 11-től tart az EU

Genda Csongor Zoltán, 2008. május 30. 19:03

Az Európai Hálózati és Információs Biztonsági Ügynökség (ENISA) legújabb éves jelentésében felhívja a tagállamok figyelmét egy lehetséges digitális szeptember 11-re.

Andrea Pirotti, az ENISA igazgatója felszólított mindenkit arra, hogy ne vegyék félvállról az információtechnológiai biztonsággal kapcsolatos intézkedéseket, mivel a nemtörődömségre nagyon ráfizethetünk. A szakember megemlítette, hogy a spamáradat a tavalyi évben mintegy 65 milliárd eurójába került a cégeknek, tehát 2007-ben 2005-höz képest kétszer több kárt okoztak a sokszor vírusokkal és adatrabló kémprogramokkal telített kéretlen levelek. Andrea Pirotti a közösségi portálokra utalva megjegyezte, hogy átgondolandónak tartja a 2002/58-as magánszférával, illetve elektronikus kommunikációval foglalkozó EU-direktívát is, hogy elkerüljék a személyes adatokkal való visszaéléseket.

"Európának komolyan kell vennie az internetes biztonsági fenyegetéseket, és növelni kell a hálózati infrastruktúra biztonságát, mivel ma már a világgazdaság 30%-a teljesen digitálisfüggő" - olvasható az ENISA által közzétett dokumentumban.

Andrea Pirotti példaként Észtországot hozta fel, amely állam tavaly komoly célzott támadásoknak volt kitéve. Egy nagyszabású hackerakció a szeptember 11-i terrortámadáshoz hasonló károkat tudna okozni - véli az ENISA vezetője.