Seagate: 2 TB-os winchester, flash SSD jövőre

Milkovits Gábor, 2008. május 31. 21:05

Bill Watkins, a Seagate vezérigazgatója bejelentette, hogy jövőre 1-ről 2 terabájtra növeli fogyasztói merevlemezeinek maximális kapacitását, emellett pedig piacra dobja első flash SSD szilárdtest-lemez meghajtóit is.

A globális piacvezető winchester-gyártó mindeddig nem csatlakozott a flash SSD-k divatjához, amiben valószínűleg leginkább az eszközök nem éppen fogyasztóbarát ára is szerepet játszik. Watkins ki is hangsúlyozta, hogy egyelőre a vállalati piacot kívánják megcélozni az új termékkel, ami nyilvánvalóan azt is jelenti, hogy elsősorban a cég imázsa érdekében szállnak be máris az üzletbe. Az egyébként meglehetősen szókimondó és sokszor élesen fogalmazó vezérigazgató kijelentette, hogy a Seagate akkor fog igazán nagy hangsúlyt fektetni a flash SSD-k gyártására, ha az eszközök ára gigabájtonként 10 cent lesz. Nos, az iSuppli piackutató adatai szerint jelenleg átlagosan 3,58 dollárnál tartunk gigabájtonként, azaz van még mit ledolgozni.

Akárhogy is, a Seagate hosszú távon valószínűleg mindenképpen lát fantáziát a flash SSD technológiában, másként aligha vett volna részt olyan energiával a fejlesztésben. A cég ebből kifolyólag számos szabadalmat is birtokol a flash SSD-kkel kapcsolatban, amelyek védelmében áprilisban bejelentette, hogy bírósághoz is fordul néhány valós vagy vélt visszaélés ügyében. Így hát nagyon valószínű az is, hogy a Seagate flash SSD-k a 10 cent/GB-os ár fölött is már utat találnak majd a laptopokba.

Bill Watkins Seagate-vezér egyébként kijelentett már ennél meglepőbb dolgokat is; egy 2006-os céges vacsorán például állítólag ezt mondta: „Nézzünk szembe a ténnyel, hogy nem változtatjuk meg a világot. Egy olyan terméket építünk, amely segít az embereknek még több szemetet vásárolni – és pornót nézni.”